Рикота е италианско сирене, приготвено от суроватка от овче мляко.
Разбира се, днес тази традиция е нерушена и рикота се прави и от краве, козе или биволско мляко.
Рикотата е свежо сирене, с мека текстура. Някои я сравняват с тази на изварата, но е по-гладка.
Вкусът му също леко наподобява, но е по-сладникъв от този на изварата. Което е причината да се определя като сходно със сметаната, в много случаи.
Мазнините, които се съдържат в сиренето рикота, са ниски – около 5 до 10%. А другата радваща новина е, че съдържанието на сол също и минимално. А това е много важно, след като вече стана ясно до какви поражения води солта.
Както маскарпонето, така и рикотата е един от любимите компоненти в много десерти от кулинарията, особено на Северна Италия.
Чийзкейкове с рикота и каноли са едни от любимите лакомства, на които се радват италианците.
С рикота може да се приготвят различни сладки и вкусни кремове.
Ако това сирене не е познато за вас и семейството ви, опитайте тези рецепти:
Мъфини с рикота и сладко от боровинки
Сами се убедихте, че комбинациите са толкова разнообразни, а гаранцията за хубавия вкус е сериозна. Опитайте някоя от тези рецепти и станете фен на италианското сирене рикота.
А след това и на нашата страница във фейсбук.