Всичко започва от ножа. Добрият кухненски нож, наричан още френски нож, си заслужава инвестицията и ще се отплати подобаващо. Той има триъгълно острие, с централизиран връх, където острата и тъпата част се събират. Подобно острие позволява на ножа да се движи свободно напред-назад докато режете, кълцате или дробите на кубчета.
Може да се използва за разрязване на месо, риба, зеленчуци. Това е най-подходящият нож за всяка цел в кухнята.
Френският нож може да се използва за рязане на почти всичко - на резени, на кубчета, кълцане на дребно, на жулиени, разчленяване на всякакво месо, дори и за намачкване на чесън.
Купуването на кухненски нож е като всяка друга покупка за кухнята. Все пак има някои особености, които трябва да знаете.
Най-важен е металът, от който острието е направено. Ето някои предимства и недостатъци на различните метали, за които трябва да следите:
Карбониева (водородна) стомана - Тя е много здрава, но се обезцветява при допир с окисляващи продукти като домати или цитрусови плодове. Има опасност и от ръждясване, когато не се използват известно време. Затова трябва старателно да се грижите за ножове от подобна стомана. Те трябва да се почистват и подсушават след всяко ползване.
Неръждаема стомана - Определено фактът, че острието няма да ръждяса, е на лице. Недостатък тук е, че при продължителна употреба много бързо се изхабява острието и трябва редовно да се подостря.
Висоководородна неръждаема стомана - Най-доброто съчетание: здрава, подострена и не се обезцветява. Това е най-добрият избор, който можете да направите, въпреки че наличието на карбон оскъпява покупката.
Титан - Този метал е по-лек от стоманата и по-издръжлив. Гъвкав е, което е предимство при ножовете за обезкостяване и филиране.
Дължината на ножа също е от значение и зависи от вас. Тя варира между 15 и 30 см, а дръжката е дебела около 2-2,50 см. Изборът е ваш, ножът трябва да ви е удобен и да спазва добър баланс в ръката ви.
Съветът на експертите от сайта ReluctantGourmet е първият ви нож да е около 20 см, за да свикне ръката ви с подобен тип нож. След това може да си купите и друга големина.
Друго, на което трябва да обърнете внимание, е стилът на ножа. Единият вариант е френски, който е по-дълъг, с по-тънко острие и е по-удобен за рязане на резени. Вторият вариант е германският стил, който е по-къс и дебел и съответно по-удобен за кълцане.
Обърнете внимание и на дръжката. Тя трябва да е сигурна, здрава и удобна. Желателно е да бъде прикрепена с нитове към острието за още по-голяма сигурност.
След всички тези съвети, освен да ви пожелаем енергично кълцане на продуктите и винаги успешни манджи!