Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Не бой се от хибрида Бойсен

по статията работи: | 16 април 2013 Прочитания: 3420 6
Научете повече за любопитната кръстоска между малина и къпина
Не бой се от хибрида Бойсен
Източник: Wikimedia Commons

По-вероятно е да не сте чували за Бойсен (boysenberry – англ.ез.).


А ако сте чували, то знаете, че странното плодче със сравнително големи размери е хибрид между малина и къпина.

 

В края на 20-те години Джордж Дароу от Министерството на земеделието в САЩ научава за любопитно бери, отглеждано от фермера от Южна Калифорния Рудолф Бойсен.


С помощта на още един специалист в областта на земеделието – Уолтър Нот - Дароу се захваща със задачата да се запознае по-подробно с експеримента и да научи защо въпросния фермер се е отказал от него, като дори е продал фермата си.

 

Амбицията и любопитството обаче не напускат Дароу и Нот и те поемат към изоставената ферма, където, за щастие, откриват няколко крехки растения, подаващи се зад огромни храсталаци.


С любов и внимание, двамата ги пренасят в друга ферма, където започват да се грижат за тях и да ги отглеждат.

 

Въпреки че дължат името си на фермера Бойсен, именно Уолтър Нот е първият, който въвежда Бойсен на американския пазар.

 

Подобно на сестрите си от семейство Розоцветни, Ройсен е полезен плод без съдържание на мазнини и с ниско съдържание на калории.

още по темата


Със своите 66 калории на чаша, плодчетата са идеални за пролетно-лятната диета на всеки човек. Разтворимите им фибри пък са идеални за хората с висок холестерол и проблемно сърце.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Stefan Tonev
15.05.2021 | 19:13
Опитвал съм ги преди мнооого години - страхотен аромат, сочни и с малки семчици, доколкото си спомням. И нереално едри. Отглеждаха се в института по планинско земеделие в Троян. Споменаваха се в няколко тогавашни книги и списания. Отглеждат се задължително на конструкция. Стеблата им са дълги до 5-6 метра и се прикрепят вълнообразно за теловете на конструкцията. Препоръчваше се да се оставят по 3 стебла, на снимката изглеждаха като 3 синусоиди през известно разстояние. Не помня в коя книга бяха описани, но мисля, че имаше инфо за тях и в сп. "Лично и помощно стопанство".
5
poli asenova
19.04.2013 | 09:16
И двете плодчета много ги обичам.
4
Radina
17.04.2013 | 15:32
не знаех,че ги мешат ;)
3
Аламинут
17.04.2013 | 13:56
Отговор на коментар #1 от Violeta:
И според мен е доста вкусно .
2
Аламинут
17.04.2013 | 13:55
Защо е нужно да се правят такива кръстоски ?
1
Violeta
17.04.2013 | 12:48
Изглежда много вкусно,хич не се боя.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...