Нигири суши е японско ястие, направено от ориз за суши и прясна риба. Оризът се оформя като малки купчинки, а рибата се нарязва и се поставя отгоре му, като се притиска.
В някои случаи, нигири може да бъде прикрепено с нори, въпреки че не е задължително. За да бъде добро нигири, то трябва да е направено от майстор и със свежи продукти.
Топингът към нигири се нарича нета, и обикновено е под формата на морски дарове, като риба тон, змиорка, пикша, карагьоз, октопод или скариди.
Рибата може да бъде сурова, запечена или изпържена в тесто, в зависимост от вида й. Все пак акцентът на това суши е именно рибата.
Ето защо суши-майсторите избират сурова риба с високо качество, като я нарязват внимателно, за да бъде нигири естетически издържано.
Както при всички видове суши, нигири също се сервира в компанията на различни сосове и подправки – маринован джинджифил, соев сос, листа от шисо или други мариновани зеленчуци.
За разлика от другите видове суши, нигири се яде с ръка, въпреки че някои хора предпочитат да използват клечки.
Нигири може да бъде приготвено и в домашни условия, стига да знаете откъде да си купите добра сурова риба.