Учени от шведстия институт Karolinska и The Swedish School of Sport and Health Sciences публикуваха свое изследване, според което натриевият нитрат е в състояние да понижи енергоразхода в покой при здрави хора с 4,2%, при това само след тридневен прием.
Същият екип преди време демонстрира, че нитратите могат да подобрят ефикасността на митохондриите (т.нар. клетъчни енергийни фабрики) и се предполага, че именно това е механизмът, с който могат да бъдат обяснени резултатите от новото изследване.
Друга диетична практика, която има сходен ефект върху енергийния метаболизъм, е калорийната рестрикция (гладуването, ако предпочитате), за която открай време е известно, че има положителен здравословен ефект и се асоциира с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и по-дълга продължителност на живота.
Доскоро за нитратите, намиращи се в естествен вид в зеленчуци като марулите, целината, спанака и цвеклото, се смяташе, че са потенциално вредни за човешкото здраве. С открития като настоящото обаче, везните все повече и повече се накланят в противоположната посока. Вече знаем, например, че нитратите са особено ефективен начин за намаляване на кръвното налягане при страдащите от хипертензия.
Дозата, използвана за целите на интервенцията, е еквивалента на концентрацията на нитрати в 200-300 грама спанак и 2-3 глави червено цвекло. Част от участниците получават нея, а друга част - плацебо. В края на тридневния период се отчита 4,2% понижен енергоразход в първата група.
Може би повечето от вас виждат в един подобен резултат риск от напълняване и са прави. Самите учени споменават в доклада си, че "приблизителното покачване на телесното тегло в рамките на една година може да се равнява на около 4 килограма, ако не се вземат превантивни мерки под формата на занижен енергиен прием (диета, бел. ред.). [...] В този контекст може да се предположи, че спадането на метаболитното ниво е позитивна реакция на тялото с енергоспестовен ефект."