Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Нуга - сладкото съвършенство

по статията работи: | 02 декември 2013 Прочитания: 15398
Позната е на човечеството от векове
Нуга - сладкото съвършенство
Източник: Thinkstock / Guliver

Сладкото изкушение нуга е познато на човечеството от антични времена, когато се е произвеждало в Ориента. Наричали я haloua или halwa, наименование, което идва от думата hlou – сладък.

 

Всъщност нуга се отнася до един доста обширен диапазон от сладкиши, произвеждани в различни страни – от славянските, през Близкия Изток, до Индия. Всички подобни десерти, направени на основата на семена, "слепени" от сладка паста, се считат за предшествениците на всички десерти.

 

Вариации на нуга по света

 

Според различни исторически източници, нуга идва от Южна Европа, където до ден днешен се асоциира с Коледа и кулинарните традиции около празника.

 

В северноиталианския град Кремона, на 25 октомври 1441 година, Бианка Мария Висконти се омъжва за Франческо Сфорца. Тази сватба позволява на фамилията Сфорца да доминира над Миланското херцогство (Ducato di Milano) за повече от 50 години. По-интересното е, че този брачен съюз изиграва важна роля за появата на италианската нуга.


Според легендата, нуга се приготвя за първи път именно по повод сватбата между Висконти и Сфорца. Формата на десерта се описва с думата Torrazzo – камбанарията на кремонската катедрала. Може да се заключи, че италианското наименование на нуга - torrone – произлиза от Torrazzo.

 

Колкото красиво и романтично да звучи тази история, никой не може да гарантира нейната автентичност. Изглежда е цитирана за първи път в монография на Търговската камара на Кремона от 1914 година. Все пак има доказателства, които показват връзката между Кремона и нуга. Според писма в архивите на града, присъствието на нуга в някои аптекарски магазини е индикирано от 16 век.

 

Всъщност, оказва се, че нуга е типичен продукт не само за този италиански регион. Общото е, че всеки твърди, че е изпреварил другия!


Още един вариант на нуга, който се произвежда в Германия от 20-те години на миналия век. Източник: Wikipedia

 

Torrone е кулинарен термин, добре познат и във Франция. Там обаче се нарича touron или nougat. В Испания носи наименованието turrón.

 

Десертът е много популярен в Иран, където се нарича gaz. В Ирак се произвежда по същата технология, но се казва Mann al-Sama.

 

В България, както и в други балкански страни, любима на мнозина е нуга халвата.


Домашна нуга

 

А ако искате сами да си приготвите нуга у дома, предлагаме ви следната рецепта за нуга с бадеми:

 

Необходими продукти за 4-6 порции:

 

1 белтък

 

2 ч.ч. пудра захар

 

1 ч.л. глюкозен сироп

 

2 с.л. мед

 

2 с.л. вода

 

60 грама печени филирани бадеми

 

Време на приготвяне: 60 минути

 

Начин на приготвяне:

 

Покрийте дъното и страните на тава (с относителни размери 10 на 15 см) с оризова хартия. Разбийте белтъка на сняг в огнеупорна купа.

 

Смесете захарта, глюкозния сироп, меда и водата в малък тиган. Включете котлона на много ниска температура и оставете сместа, докато достигне 175 С. Обикновено това отнема от 3 фо 5 минути. Използвайте термометър, за да сте сигурни в температурата.

 

Махнете от котлона. С постоянно разбъркване прибавете сместа от тигана към белтъка. Продължете да разбърквате, докато се сгъсти.

 



Добавете бадемите. Разпределете сместа върху тавата с оризова хартия, като я натиснете хубаво. Покрийте с още един пласт оризова хартия, а отгоре поставете някакъв лек предмет, който да я притиска. Оставете нугата така, докато изстине. След това я нарежете на квадрати, опаковайте във восъчна хартия и съхранявайте в съд с отлично уплътнение.

 

Бадемите могат да се заменят с други печени ядки - лешници, шамфъстък, орехи, макадамия (австралийски орех).

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Еха, чудна идея за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...