Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Няколко добри причини да ядем по-малко хляб

по статията работи: | 07 декември 2012 Прочитания: 3000
Не и напълно да го отказваме!
Няколко добри причини да ядем по-малко хляб
Източник: Булфото

Признаваме си, не сме върли противници на хляба. Напротив – обичаме да похапваме, особено, ако става въпрос за току-що изпечен с хрупкава коричка и мека сърцевина, която се топи в устата. 

Но признаваме и друго – не прекаляваме. Знаем, че тестото, особено на основата на бялото брашно, вреди на фигурата.

Ако сте от страстните любители на хляба, този материал едва ли ще ви разколебае, но поне може да намалите мъъъничко консумацията на хляб, а въздържанието ще ви се отплати.

Вижте причините, поради които е добре да ядем по-малко хляб и решете сами за себе си:

1. Хлябът (когато не е пълнозърнест) не съдържа почти никакви полезни хранителни вещества. Белият хляб, бисквитите и подобни тестени изделия почти нямат хранителна стойност. Засищат за малко, но тялото не получава нужните му хранителни елементи.

2. В хляба обикновено има твърде много сол. Една-две филийки от време на време няма да ви навредят. Но не бива консумацията на хляб да се превръща в традиция при всяко хранене и всеки път. Разбира се, можете да търсите хляб, в който има по-малки количества сол или направо да си го приготвяте сами. Вече са доста разпространени домашните хлебопекарни машини, като те изискват по-скоро време (в очакване края на процеса по приготвяне), отколкото усилия или специални умения.



3. В хляба има и твърде много захар. Особено във вкусните малки питки, които се продават на бройка в повечето вериги магазини. Ние също сме им големи почитатели, но имаме едно наум и не прекаляваме.

4. По-малко хляб – по-добре за здравето. Независимо дали хапваме хляб, паста, пица или бисквити, ако количествата са големи, си вредим. Прекаленото многото хляб е предпоставка за развиване на диабет, за високо кръвно налягане и проблеми със сърцето. Дори и прекаляването да е с пълнозърнест хляб, пак не правим услуга на здравето си.

5. Спестяваме си глутена. Ако имате непоносимост към глутен, е задължително хлябът да не е част от ежедневното ни меню. Ако усетите, че стомахът ви не се чувства добре всеки път, когато ядете хляб, е много вероятно да ви се налага да избягвате глутена. Търсете алтернативни продукти без съдържание на глутен и отново – не прекалявайте с консумацията.  

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...