Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Октопод

18
Октопод
Източник: lubagrancharova
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
30 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Направете бульон от 1 литър вода, едро нарязан лук, пилешкия бульон, колата, ригана и една коркова тапа. Щом заври бульона, сложете пипалата на октопода. 

  • 2

    Варете 20 минути. Проверете с вилица дали е омекнал и извадете. Не бива да го варите много, защото става жилав.

  • 3

    Загрейте зехтина, запържете нарязаните скилидки чесън.

  • 4

    Добавете октопода, леко запържете от всички страни, залейте със сока от лимона и сервирайте.

Коментари(18)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
18
gabriela gabrielova
03.10.2013 | 09:25
Отговор на коментар #16 от kalinka kalinkova:
И аз, но пък може и да е вкусен.
17
stefaniika koleva
03.10.2013 | 08:41
Такова нещо не съм опитвала.
16
kalinka kalinkova
02.10.2013 | 19:00
Никога не съм опитвала досега.
15
ана
02.10.2013 | 16:00
Много ме е гнус от такива чудеса.
14
тихомира илиева
02.10.2013 | 08:36
Отговор на коментар #12 от Mariana Irincheva:
Значи е вкусен и може да го пробвам.
13
тихомира илиева
02.10.2013 | 08:36
Не съм опитвала никога октопод.
12
Mariana Irincheva
01.10.2013 | 14:50
Отговор на коментар #3 от Velichka Yordanova:
А най-вкусен е ,когато е печен на дървени въглища!Неповторим е!
11
Kulinar.bg
01.10.2013 | 13:39
Отговор на коментар #10 от Зорица Ангелова:
Благодарим за пояснението, предположихме, че целта на тапата е такава!
10
Зорица Ангелова
01.10.2013 | 13:37
Това с корковата тапа е изпитано, вероятно може да се обясни с някакви химични свойства. Но ефектът е, че ускорява сваряването и не свива продукта. Аз го използвам и при приготвяне на калмари. За Величка- миналото лято приготвях октопод по почти същата рецепта на Люба и гости от Португалия казаха, че никога в живота си не са яли толкова вкусен и крехък октопод. Така че, повярвайте, винаги има какво да се научи :)
9
Kulinar.bg
01.10.2013 | 13:36
Отговор на коментар #8 от Velichka Yordanova:
Решението си е Ваше!
8
Velichka Yordanova
01.10.2013 | 13:35
Отговор на коментар #4 от Kulinar.bg:
Не искам да споря-не това е моята цел,но........оставам с едно наум.Приятен ден от мен
7
Kulinar.bg
01.10.2013 | 13:31
Отговор на коментар #5 от Velichka Yordanova:
Както написахме, рецептата е авторска и е на Люба Грънчарова, която е отличен кулинар.
6
Kulinar.bg
01.10.2013 | 13:29
Отговор на коментар #3 от Velichka Yordanova:
А и да не забравяме, че човек се учи цял живот. Без да пробвате, няма как да знаете какъв е крайният резултат, нали така? :)
5
Velichka Yordanova
01.10.2013 | 13:29
Отговор на коментар #2 от Kulinar.bg:
От къде взехте идеята да коркови тапи и кока-кола например?
4
Kulinar.bg
01.10.2013 | 13:29
Отговор на коментар #3 от Velichka Yordanova:
Рецептата е изпитана, крайният резултат е показан ясно на снимката. Колкото до трика с корковата тапа, попитахме авторката на рецептата Люба Грънчарова - кулинар с много дълъг стаж - така че скоро ще поясним защо се прибавят тапата и колата.
3
Velichka Yordanova
01.10.2013 | 13:25
Извинете ама що за рецепта е това?Аз съм вече 5год в Португалия,правила съм октопод ен пъти,работила съм в кухня на ресторант като помощник,но за пръв път чувам да се слага коркова тапа или кока-кола..........слага се сол,дафинов лист, едро нарязан лук и ври-за обикн.тенджера 30-40мин,под налягане 10-15мин зависи от дебелината на пипалата,но не повече,защото наистина стават жилави.След това може да се запържи,но първо се овалва в брашно,прави се салата или с ориз като за приготвянето на ориза,тук ползват водата от варенето,това е в общи линии,и не е нужно да си смел за да го приготвиш-нищо сложно,просто е по-различно от бг традиционална кухня.........ако някой иска да се пробва,но има съмнения да ме пита,ще помогам с каквото мога:)
2
Kulinar.bg
01.10.2013 | 13:24
Отговор на коментар #1 от Velichka Yordanova:
Какво не е ясно?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салатата на леля
    < 10 м.
  • Макарони с шунка и сметана
    20 мин.
  • Kайзершмарн (палачинка по императорски)
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...