Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Опасни ли са месните продукти на българския пазар?

по статията работи: | 27 ноември 2013 Прочитания: 2736 2
Истината за вредата от каймата и колбасите
Опасни ли са месните продукти на българския пазар?
Източник: Wikimedia Commons

Кайма, кренвирши, шунка, колбаси и пастет – обичате ли тези месни продукти? А знаете ли какво е тяхното съдържане? Истината е, че все повече и повече специалисти в областта на здравословното хранене отричат консумацията на тези меса с неясен произход и състав. Защо? Отговорът е само един – те водят до най-различни болести, включително и до рак.

 

Състав на месните продукти

 

В евтините кайми и най-различни видове колбаси се съдържат голямо количество сланина, соя и консерванти. В състава на тези храни присъстват и много овкусители, соев концентрат и вещества за увеличаване теглото на продуктите.

 

В състава на кренвиршите например има 25 % протеин, 15 % процента пилешко месо, 7 % друго месо, 7 % брашно или нишесте, 3 % овкусители и 45 % смляна емулсия от сварени на каша кожи, вътрешности и сухожилия.

 

Според специалистите, ако приемаме минимално количество от консервантите, вредата няма да бъде толкова голяма. Но с течение на времето, при постоянен прием на тези вредни вещества, в стомаха те се натрупват с килограми и за организма ни е непосилно да ги преработи. За него те са непознати вещества, които той не разпознава и не обработва. Така, с натрупването на тези добавки, в тялото те се "превръщат" в ракови клетки, които могат да образуват злокачествени тумори.

 

Е-консервантите

 

Част от тези вредни химични елементи, използвани в каймите и колбасите, са: Е 252, Е 280, Е 451, Е 480, Е 621. Е-тата с номера от 200 до 290 са консерванти. Например Е 252 е калиев нитрат, който е канцерогенен и е алерген. Той се използва за по-дълго съхранение на месо и месни консерви. Е-тата след 400 са гуми, емулгатори и стабилизатори. Е 451 е трифосфат, който се използва за направата на наденици и колбаси. Действието на трифосфатите е удобно за производителите на тези продукти, защото при употребата им мускулните влакна на месото натрупват голямо количество вода. Така се увеличава теглото на продукта и обемът може да се уголеми повече от два пъти. Е-тата след 600 са вещества, усилващи вкуса и аромата. Е 620 е глутаминова киселина и се използва главно като овкусител.

 

По повод вредните съставки в месото, диетоложката Донка Байкова обяснява пред сп. "Ретро", че мононатриевият глутамат участва във всички обработени месни продукти на българския пазар. Той представлява комбинация от много Е-та. Специалистката допълва, че досега не са правени проучвания какви щети може да нанесе тази чудна комбинация върху човешкия организъм. Все пак е ясно, че, вследствие на нейната употреба, се появяват възпаления на стомашно-чревния тракт и алергични обриви, както и силна агресия при малките деца. А, както знаем, появата на възпаление и неговото нелечение довежда до рак.

 

Забраната от 2014 година

 

Оказва се обаче, че от 1 януари 2014 година, заради еврорегламент, се забранява в състава на каймата да присъстват соя, консерванти и други добавки.

 

Според тази наредба, в продукта ще трябва да се съдържа само чисто месо, в който да няма никакви подобрители. Ще бъде позволена употребата на 1 % сол. Тази новост ще важи за всички видове кайма – както за насипната, така и за пакетираната.

 

Нова наредба има и за храната в детските градини. Тя налага забрана, според която на децата не трябва да се дава купечка кайма, а само смляна на място, от истинско месо. Налага се и пълна забрана за кренвирши, колбаси, шпеков салам и шунка.

 

Причина за това са многото консерванти, рога, копита, кокали и забранени стабилизатори в тези продукти. От менюто ще бъде изключен и пастетът, който е също толкова "богат" на гореспоменатите съставки.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
кати
27.11.2013 | 16:21
гнусна работа. Защо не ги забранят за употреба.
1
Dimitar
27.11.2013 | 16:06
"Специалистката допълва, че досега не са правени проучвания какви щети може да нанесе тази чудна комбинация върху човешкия организъм." Може би не е лошо да правите поне повърхностно проучване, преди да публикувате подобни твърдения. Нито защитавам, нито обвинявам мононатриевия глутамат, но има много изследвания, които имат за цел да установят как влияе на човешкия организъм. Да не говорим, че това вещество се произвежда и от нас самите. Опитайте се да не бъдете поредният източник на непроверена информация.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...