Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Орехова торта с крокан

12
Орехова торта с крокан
Източник: Ivelina Stancheva
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Кулинар:
Рейтинг: 2.3
(базиран на 3 отзива)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    На блатовете белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно 300 гр. захар и продължава да се разбива, докато се сгъсти.

  • 2

    Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма, на дъното на която е сложена хартия за печене, намазана с масло и посипана с брашно. 

  • 3

    Пекат се в умерена фурна.

  • 4

    На крема 200 гр. захар се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и шоколада (или 5 с.л. какао), като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. 

  • 5

    Докато сиропа е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

  • 6

    На крокана останалата захар, смесена с 2 с.л. вода, се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.

  • 7

    Блатовете се слепват с крем, върху който се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание - с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.

Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
Отговор на коментар #10 от gabriela gabrielova:
Много даже вкусно изглежда
11
Много вкусна ми се вижда тази торта
10
gabriela gabrielova
21.03.2013 | 20:06
Вкусно е това предложение.
9
тихомира илиева
21.03.2013 | 19:21
Много обичам торта с орехи.
8
Ваня Йочева
21.03.2013 | 16:52
Отговор на коментар #6 от Anna Balasa:
Рецепта за торта "Гараш" на "Шератон: "Белтъците се разбиват, но не чак толкова, че да станат на сняг, ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СТАВАТ МНОГО ТРОШЛИВИ. Прибавя се постепенно захарта, като разбиването продължава. Прибавят се и орехите и се разбърква съвсем малко, колкото да се обърка всичко. Сипва се и БРАШНОТО и се обърква, но не с миксер, а съвсем леко." Подчертаването е мое. Това описание не ми прилича на обсъжданата рецепта. В "Гараш" все пак има брашно, както и в "Алказар", тук няма дори щипка. Сладкарят на "Шератон" редупреждава, че могат да станат трошливи блатовете. Това, което и аз твърдях.
7
Kamelia Ibovska
21.03.2013 | 15:18
На снимката много добре изглежда тортата, но рецептата не е добре описана. Какво трябва да се разбира от "На блатовете белтъците"?
6
Anna Balasa
21.03.2013 | 10:21
Отговор на коментар #5 от Anna Balasa:
Всъщност на "Алказар" и "Гараш" се слагат още повече орехи. :)
5
Anna Balasa
21.03.2013 | 10:20
Отговор на коментар #3 от Ваня Йочева:
Това е смес и за блат за Торта "АЛКАЗАР" и за "Гараш". И двете торти определено не са хрупкави. ;) Блатът поема от крема и омеква. ;)
4
kalinka kalinkova
20.03.2013 | 20:20
Изглежда много добре на снимката тази торта.
3
Ваня Йочева
20.03.2013 | 18:53
Белтъци, захар и орехи - това е смес за ореховки, не са ли твърде хрупкави блатовете?
2
pepi damjnova
20.03.2013 | 17:33
Смятам да я направя.
1
ана
20.03.2013 | 16:22
Много е апетитна.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D