Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ориз за суши (sushimeshi)

Ориз за суши (sushimeshi)
Източник: Youtube
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 3.5
(базиран на 6 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Оризът се почиства и се измива в студена вода, докато водата стане бистра.

  • 2

    Измитият ориз се оставя да се отцеди в голяма цедка за 15-30 минути.

  • 3

    Приготвя се оцет за подправяне: смесват се оцетът, захарта и солта, бърка се, докато захарта се разтвори напълно и сместа се загрява, без да кипва.

  • 4

    Отцеденият ориз се изсипва в дълбока тенджера и се залива със 750-815 мл вода (количеството вода зависи от това, колко е стар оризът - по-старият поема повече вода).

  • 5

    Тенджерата се захлупва плътно с капак и като заври водата, огънят се намалява на минимум за 12-15 минути, докато оризът поеме всичката вода, като капакът не се вдига.

  • 6

    Съдът се оттегля от огъня и се оставя за още 10-15 минути, отново без да се вдига капака.

  • 7

    Оризът се прехвърля в широк неметален, за предпочитане дървен, съд.

  • 8

    Внимателно, като се разбърква с дървена лъжица или шпатула, се добавя оцетът от т.3

  • 9

    Оризът се охлажда с помощта на ветрило, докато може да се пипа с ръце, без да се изгорите, не трябва да изстива прекалено много, защото се втвърдява и не може да се оформя.

  • 10

    Накрая оризът се покрива с влажна кърпа, за да не изсъхва, докато се оформят различни видове суши.

продукти
2.50 ч.л.сол
60 гр.захар
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Обичам живота. Била съм и безумно, безнадеждно нещастна, разкъсвана от мъка, но през цялото време не съм спирала да вярвам, че просто...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...