Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ориз с яйце като в китайски ресторант

по статията работи: | 27 май 2014 Прочитания: 37507
Но по-вкусен и домашно приготвен
Ориз с яйце като в китайски ресторант
Източник: Wikimedia Commons

Ако обичате и консумирате китайски кухня, няма как да не сте обърнали внимание на вкусния пържен ориз с яйца, който се сервира към почти всяко ястие.

 

Вместо обаче да поръчвате от ресторант, можете да си го приготвите сами, у дома.

 

Така ще си спестите вредната мазнина, която обикновено използват в масовите китайски заведения, и ще сте убедени в качеството на продуктите.

 

За да си приготвите рецептата във вариант, най-близък до оригинала, ще ви е необходим продълговат (дългозърнест ориз).

 

Тъй като идеята на ястието е да използва ориз, който е останал от предишно готвене, видът му ще зависи именно от това. Все пак, може би деликатният ориз басмати не е най-добрият избор, тъй като съвсем ще изгуби фината си вкусово-ароматна стойност.

 

Най-добрият съвет при приготвяне на този пържен ориз е да използвате предваритено сварен и студен такъв. Както вече споменахме, ориз, останал от предишно готвене. Добре е да е престоял в хладилник за няколко часа. Иначе ще слепне и идеята на ястието ще отиде по дяволите.

 

Разбира се, съществува опцията да сварите ориза, да го отцедите хубаво и да го прибавите мигновено към уок тигана. Но резултатът няма да е съвсем същия.

 

Към ориза можете да прибавите практически всеки продукт, който ви е останал от готвене или пък не сте похапнали. На английски си имат специална дума за това – leftovers, но това не е толкова важно. Задължително е обаче присъствието на яйце, като е важно кога точно се прибавя то.

 

Някои кулинари първо запържват яйцето (на принципа на бърканите яйца) и след това го прибавят към ястието. Може леко да го запържите, колкото да не е съвсем сурово, и тогава да го сложите към ориза.

 

Друг вариант е да направите нещо като "дупка" в центъра на ориза (докато е в тигана), да чукнете там яйцето, да го разбъркате и да смесите двата продукта.

 

Съществува още една опция – да прибавите яйцето съвсем сурово, за да се абсорбира то от ориза максимално добре.

 

И след толкова много вкусни приказки, дойде ред на рецептата за пържен ориз с яйцa по метода стър-фрай.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...