Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Отслабнете вкусно с тези пет храни

по статията работи: | 26 март 2013 Прочитания: 9575 5
Предлагаме ви пет доказано вкусни храни, които ще помогнат на килограмите
Отслабнете вкусно с тези пет храни
Източник: Thinkstock/Guliver

Пролетта, въпреки че е предвестник на най-обичаното лято, се свързва не само със събуждането на земята. Пролетна умора, раздрънкан биологичен часовник, поява на алергии, борба с натрупаните през зимата килограми...

 

За щастие, всяко едно от тези малки нещастия може да бъде преборено с помощта на храната. Тя наистина е ключът към здравото тяло, което, от своя страна, дарява човека с позитивни и красиви мисли.

 

Доброто състояние (външно и вътрешно) на човешкия организъм далеч не означава лишения или ограничения откъм храна, провокираща апетита. Точно обратното! Правилното хранене съчетава в себе си приятен вкус, аромат и полезно действие.

 

В тази връзка, Kulinar.bg ви предлага пет доказано вкусни и добри храни, които ще помогнат на килограмите, същевременно задоволявайки желанията на стомаха.

 

Хумус

 

Съчетанието от нахут, сусамов тахан и чесън е повече от печелившо. Това източно лакомство е толкова богато на добри протеини, че бързо задоволява глада, дава приток на енергия и балансира кръвната захар. Приготвянето на хумус в домашни условия е мисия не само възможна, но и скоростна.


След като сте си го приготвили ето по тази рецепта, можете да си направите страхотни зелени сандвичи. Зеленолистните страхотно се съчетават с вкуса на хумуса. Лапад, марули, киселец в питката, обилно намазана с хумус, можете да прибавите и колелца стар кромид лук, или пък пресен?

 

Салца

 

Когато не е комбинирана с пържен тортила чипс, този червен сос е изненадващо нискокалоричен. Можете да си направите салца вкъщи, като вместо с чипс, я консумирайте с домашно приготвени крекери, брускети, сухари.

 

Яйца

 

Не вярвайте на историята, че на яйцата полезни са само белтъците. Както писаха преди време и колегите от здравословния Fitwell.bg - "Яжте си жълтъците, ей!". Именно в тях се крие витамин Е, който успешно залъгва чувството на глад. Сварените яйца са чудесна и бърза закуска, която ще ви държи сити поне до 13.00 часа!

 

Сурови бадеми и бадемово масло

 

Тези супер полезни ядки помагат не само за здравето на косата и кожата. Богатството им на магнезий и витамин В2 е ключов момент при борбата с разклатените нерви и стреса. Доказано е, че човек най-много се тъпче, когато е стресиран. Ако работата ви попада в тази категория, заредете се със сурови бадеми на бюрото си.

 

Бадемовото масло пък подобрява храносмилането и заздравява имунитета.

 

Семена от чиа

 

Както вече писахме, консумират се лесно сурови - в мляко, зърнена закуска или смути, а въздействието им е позитивно в множество насоки. Богати са на фибри, есентиални мастни киселини, калций, антиоксиданти, протеини, подпомагат поддържането на здравословно тегло и добро храносмилане. Какво още? Стимулират имунната система.

 

Когато говорим за омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, семената от чиа са буквално ненадминати в растителния свят. Поради високото си съдържание на фибри, мъничките семенца задължително трябва да бъдат прибавяни към зърнената закуска.

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Ralica Hristova
26.03.2013 | 17:01
МНого полезна информаиця,ама от това май само яйца ям :Р
4
Martina Georgieva
26.03.2013 | 16:57
аз си мислих че яйцата са много калорични , иначе определено много засищат
3
Anna Vasileva
26.03.2013 | 16:29
Интересно, само че някои неща изобщо не съм ги виждала.. семена от чиа?!
2
Анелия Петрова
26.03.2013 | 15:55
Много полезна статия е това .
1
Аламинут
26.03.2013 | 14:07
Много полезна статия .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...