Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ошав - традиция и вкус за Бъдни вечер

по статията работи: | 23 декември 2018 Прочитания: 5641
Как да си приготвим сами ошав за празника
Ошав - традиция и вкус за Бъдни вечер
Източник: Thinkstock / Guliver

Ошавът е вид компот, който се прави от няколко вида сушени плодове. Най-често това са ябълки, круши и сини сливи.


Разбира се, може да се сложат и други плодове по избор – кайсии, череши, стафиди, а на някои места добавят и джанки. Най-често ошавът се подправя със захар или мед. А тези, които са привърженици на по-здравословното хранене, могат да го подсладят и с кафява захар или заместител на захарта.

 

По традиционната рецепта, ошавът се приготвя, като сушените плодове се варят в подсладена вода. Могат да се добавят карамфилени зърна и канелени кори за аромат.

 

Ошавът като част от християнската вяра

 

Ошавът е едно от традиционните ястия, които се поднасят на трапезата на Бъдни вечер. Според обичая, той трябва да се приготви два или три дни по-рано. На някои места в България се приготвя още на 20 декември, когато е Игнажден – денят, с който започват коледните празници.

 

По традиция, стопанинът на дома трябва да обиколи овощните градини със "сладката вода", както е наричан още ошавът. Така той им показва, че ги почита на празничната трапеза.

 

Полезни свойства на ошава

 

Освен ястие, което е богато на традиция и вкусови качества, ошавът се оказва и много полезен. Това е така, защото той се състои основно от сушени плодове, които съдържат в състава си голямо количество витамини. Освен това, те и имат много полезни свойства – спомагат за храносмилането, изгарят мазнини и влияят добре на работата на стомашно-чревния тракт.

 

Ошавът съдържа умерено количество въглехидрати. Сред тях преобладават простите захари. Има и умерен гликемичен индекс, тъй като има високо съдържание на вода и нисък индекс на гликемично зареждане. Ошавът не съдържа почти никакви мазнини и протеини.

 

Как да си изсушим плодове

 

Вече навсякъде по магазините може да се намерят готови пликчета с ошав, но няма по-хубаво нещо от това човек сам да си направи сушени плодове в домашни условия. Най-разпространеният начин за сушене на плодове е лесен и бърз за приготвяне. Ефектът обаче е гарантирано ползотворен.

 

Първо се изчистват пресните плодове, като се махат костилките (на череши, джанки, сливи, кайсии). Ако плодовете са едри (круши, ябълки, праскови, дюли), се нарязват. След това се бланшират за 1-2 минути.

 

Това става, като плодовете се пускат във вряща вода за малко, след което веднага се потапят в студена вода. Накрая се нареждат върху вестник или друг вид хартия и се оставят на сухо място. Най-добре биха се изсушили, ако са изложени на слънчева светлина.

 

Важно е колко време ще се сушат плодовете. Не трябва да се пресушават, защото така ще останат с по-малко количество вода и ще бъдат твърди. Недоизсушените пък ще останат влажни и бързо ще се развалят.

 

Как да съхраняваме сушените плодове

 

Сушените плодове се запазват, като плътно се увиват в найлонови или хартиени торбички. Те трябва да се съхраняват в сухи помещения. Не е препоръчително да се слагат в пластмасови кутии, защото до тях трябва да достига въздух. Добре е и периодично да се проверяват за вредители.

 

Сега, когато вече е ясно как сами може да си направите сушени плодове, ви предлагаме и рецепти за ошав, с които да изненадате любимите хора на Бъдни вечер.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D