Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Още една доза кулинарни хитрини

по статията работи: | 27 юни 2018 Прочитания: 1657
Да използваме пълноценно мазнината
Още една доза кулинарни хитрини
Източник: Photl

Никой кулинар не е нищо без своите малки кулинарни трикчета. Всеки си иам тайна съставка или специална техника, която ползва. Нерядко това са ревниво пазени тайни, които опитните кулинари не искат да споделят.

 

Ние ще ви разкрием няколко хитринки за използването на различни видове мазнини.

 

Има толкова много видове мазнина, че понякога е трудно да решим каква ни трябва за определената гозба. 

 

Едно време бабите ни знаеха само слънчогледово олио и краве масло, а сега... Като се започне от най-тривиалния зехтин и се стигне до бадемово масло, отскоро популярния шарлан и всякакви други щуротии.

 

Не казваме, че тези мазнини са лоши. Напротив, всяка придава типичен вкус на ястието и го обогатява.

 

Вижте как и за какво да използвате малко по-нетрадиционните видове олио

 

Искаме да ви покажем няколко кулинарни хитрини с най-използваните мазнини, които всяка домакиня има в дома си. Става дума за олио, зехтин и най-вече масло. 

 

Започваме с олиото. Въпреки че навсякъде се говори колко вредно е и как не трябва да се използва, това не е съвсем така. Припомнете си как олиото може да бъде по-полезно.

 

Когато правите пица, най-подходящата мазнина за нея е смес от зехтин и олио. Освен това солете пиците с едро мляна морска сол за още по-силен вкус.

 

Доста често ни се случва за някоя гозба да ни трябва само половин глава лук. И въпреки че вече сме ви казвали как да съхранявате нарязаните зеленчуци, имаме още една кулинарна хитринка за вас. 

 

Можете да запазите лука за по-дълго, като намажете отрязаната част от него с масло. С този лесен трик ще запазите половинката кромид лук свежа за по-дълго време.

 

И като сме на тема масло, знаете ли как да направите най-вкусните пирожки? Пържете ги в олио, но в него добавете малко разтопено масло. Така мазнината ще стане по-ароматна, а пирожките - неустоимо вкусни.

 

Количеството, което трябва да добавите, е приблизително 30 г масло на 100 мл олио. 

 

Снимка: Photl.com

 

И изобщо, когато смесвате различни мазнини, се получават по-апетитни неща. Опитайте!

 

Колко обичаме стафиди в сладкиша... Вкусотия! Но какво се случва най-често. Слагаме стафидите в сместа за сладкиша и при печене те потъват най-отдолу.

 

Ако обаче разтопите малко масло в една купичка и потопите стафидите в него, ще си решите този проблем. И при печене те ще останат точно там, където искате да стоят.

 

Ако сложите няколко скилидки в бурканче със зехтин, ще имате две ползи от това - зехтинът ще ухае приятно и ще носи леко пикантно усещане, а чесънът ще се съхрани за по-дълго.

 

Следващият път, когато обелите повечко чесън, не се чудете какво да го правите - директно в зехтина!

 

С тези лесни хитринки още повече ще подобрите кулинарните си умения. Един трик в повече никога не е излишен!

Рейтинг: 4 / 5 , 266 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Плодова кошничка с изненада
    20 мин.
  • Салата от китайско зеле
    15 мин.
  • Кюфта
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...