Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Още малко неподозирани ползи на лимона

по статията работи: | 25 април 2015 Прочитания: 5141
Нова порция интересни приложения
Още малко неподозирани ползи на лимона
Източник: sxc.hu

Както вече сме казвали, лимонът е като едно малко чудо в кухнята. Може да се използва за толкова много неща, че е кощунство да оставаме без лимон у дома.

 

За много от ползите му вече сме казвали, сега обаче искаме да ви представим още една доза приложения. Сигурни сме, че за някои дори не бихте предположили...

 

1.Бижута – сребърните бижута често губят блясъка си и придобиват черен оттенък. Ако искате да ги почистите, изтъркайте ги с лимонова вода. Не правете това за златни бижута и перли – ще ги увреди.

 

2.Боя за обувки – можете да си направите сами боя за кожени обувки, като смесите две части зехтин и една част лимон. Оставете да попие за кратко в кожата и полирайте с кърпа.

 

3.Градината – напръскайте всички неприятни плевели в градината си с лимонов сок и те повече няма да се появят.

 

4.Бубулечки – ако измиете пода с лимон, разтворен във вода, това ще ги държи далеч от дома ви. Напръскайте мястото, от където мислите, че излизат, със силно концетриран лимонов сок.

 

Лимонът може да се използва дори за пране. Ето няколко неподозирани свойства:

 

5.Вместо белина – накиснете бялото пране в топла вода с лимонов сок. След това изперете както обикновено.

 

6.Петна – вместо скъпи препарати капнете малко лимонов сок върхупетното и малко обикновена сол. Разтъркайте петното и изплакнете. Този трик е особено подходящ за тъмни петна под мишниците, които трудно се изпират.

 

7.Плесен – случва се рядко, но все пак е неприятно. Ако по част от дрехата ви има плесен, направете си паста от лимонов сок и сол и втрийте на мястото. След това изперете и прострете на слънце.

 

Показвали сме 10 неща, които можете да почистете с лимон. Ето и няколко попълнения към списъка:

 

8.Загорели тенджери – вместо да търкате, докато ви заболят ръцете, добавете 1 ч.л. лимонов сок към препарата за миене и накиснете добре. След това изчистването ще е далеч по-лесно.

 

9.Ренде – рендето се почиства доста трудно, но лимонът дава решение и за това. Натъркайте добре рендето с половин лимон и след това изплакнете.

 

10.Канали – ако някой канал се е запушил, изсипете в него ½ пакетче сода, а отгоре излейте сока от два лимона. Содата ще се превърне в пяна, което ще отпуши канала. След това пуснете вряла вода.

 

11.Дървен под – може да го почистите с разтвор от вода и лимон. Ще ухае добре, ще се изчисти лесно, освен това се бори с мухъл, бактерии и лимони. Не сте ли се замисляли, че повечето препарати за под ухаят на лимон?

 

12.Тоалетната – това е доста неприятна задача. Ако искате да улесните работата си, излейте половин чаша сок от лимон във водата на тоалетната.

 

13.Кафеварката – можете да я почистите, като сложите в резервоара вода и лимонов сок (без кафе) и изчакайте да заври.

 

Няма как да не обърнем внимание на приятния мирис на лимона. С него можете да ароматизирате всичко. Бяхте ли се сетили за тези неща?

 

14.Канали – често миришат неприятно, но можете да се справите с това, като във форма за лед замразите лимонови резенчета с оцет. Когато лимоново-оцетените ледчета са готови, пуснете няколко в канала и пуснете водата.

 

Снимка - лимоново-оцетени таблетки - pinterest/bitzngiggles.com

 

15.Овлажнител – ако използвате такъв, прибавете към водата му малко лимонов сок. Истинска ароматерапия за сетивата.

 

16.Коша за боклук – друго доста неприятно ухаещо място. Ако обаче сложите няколко резенчета от кората му на дъното на кофата за боклук, ще избегнете миризмите, които се носят от нея.

 

17.Камината – използвайте изсушени цитрусови кори като подпалки. Оше една доза ароматерапия.

 

18.Котешката тоалетна – ако имате котка, знаете как ухае около тоалетната и. Сложете само няколко резенчета лимон в близост до нея и този проблем ще отпадне.

 

Безбройно много са приложенията на лимона в кухнята. Но сме сигурни, че има някои, които не знаехте:

 

19.Сол – ако използвате лимонов сок или настъргана кора за ястията си, ще добавяте по-малко сол, без това да повлияе на вкуса.

 

20.Кафява захар – тя доста бързо се втвърдява, но ако добавите резенче лимон, то ще я запази мека.

  

А да можем ли да ползваме лимона в козметиката? Категорично, да! Показвали сме ви какъв ефект има върху косата ви, но освен това:

 

21.Тъмни петна – лимонов сок, нанесен с тампот върху измита кожа, намалява луничките и старческите петна и озарява лицето.

 

22.Нокти – направете си смес от лимонов сок и зехтин, накиснете в нея пръстите си. Това ще укрепи ноктите и ще ги избели.

 

23.Акне – лимоновият сок е естествен стягащ кожата агент, който облекчава акнето и премахва разширените пори. С тампон нанесете лимонов сок върху почистената кожа и след 10 минути изплакнете. Правете това два пъти дневно.

 

Действа добре на целия организъм сутрин да се пийва вода с лимонов сок – освежащо, тонизиращо и помага в борбата с килограмите. Здравословни ползи на лимона върху тялото ни не се изчерпват с това:

 

24.Има противовъзпалителни и антибактериални свойства – помага при болно гърло.

 

25.Заради своите противогъбични и антибактериални свойства – помага за успокояването на гангрена. Добавете няколко капки лимонов сок в чаша с топла вода и жабурете.

 

26.Обрив – кожните обриви и сърбежа, който причиняват, може да се успокои с лимонов сок. Нанесете с тампон върху изринатото място. Действа много добре при обрив от отровен бръшлян.

 

27.Кашлица – намалява храчките и успокоява кашлицата. В чаша с топла вода разтворете мед и добавете лимонов сок – това ще ви облекчи.

 

28.Както казахме, лимонът може да прогони комарите от стаята ви, но ако вече сте ухапани от комар, натъркайте пъпките с лимонов тампон и това ще облекчи сърбежа.

 

29.Брадавици – налагайте брадавиците с тампон с лимонов сок и за две седмици би трябвало да изчезнат. Все пак по-добре е да отидете на лекар.

 

30.Детоксикация - лимонът е един от топ продуктите за детоксикация. Заради наличието на голямо количество витамин С успешно прочиства черния дроб от излишни токсини. 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!