Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пай с пиле и есенни зеленчуци

12
Пай с пиле и есенни зеленчуци
Източник: Thinkstock / Guliver
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Сварете пилешките гърди за около 20 мин., после извадете от бульона и охладете.

  • 2

    Прибавете към пилешкия бульон нарязаните на кубчета моркови и ряпа. Варете приблизително 10 мин. до полуготовност (зеленчуците трябва да са леко меки).

  • 3

    С решетъчна лъжиза преместете зеленчуците в съда за печене. 

  • 4

    Прецедете бульона и запазете 4-6 чаени чаши от него.

  • 5

    В тиган в маслото запържете до златисто лука, после добавете мащерката и нарязаният на ситно праз. Задушете за към 5-8 мин. 

  • 6

    Добавете и брашното, като внимавате да не стане на бучки и запържете за 2 мин. при постоянно разбъркване.

  • 7

    В тигана добавете пилешкия бульон и виното (бяло и сухо).

  • 8

    Усилете тигана на максимум, като доведете сместа до кипене при постоянно разбъркване.

  • 9

    Добавете сметаната и гответе соса, докато придобие плътност (около 6 мин.), като не забравяте да разбърквате често.

  • 10

    Овкусете соса със сол и черен пипер.

  • 11

    Излейте соса при пилето и зеленчуците и разбъркайте добре.

  • 12

    Оставете да се охлажда за поне 45 мин. По желание пълнежът на пая може да се приготви от предишния ден, като се съхранява в хладилника, покрит с фолио.

  • 13

    За кората на пая пасирайте магданоза, брашното, мащерката, солта и захарта,  докато подправките не станат фино смлени.

  • 14

    Добавете леко размекнатото масло и отново пасирайте, докато сместа не стане на трохи.

  • 15

    Прехвърлете сместа в купа. Добавете студена вода (важно е водата да е ледена, за да не разтопи маслото) и омесете тестото. При нужда добавете още вода.

  • 16

    Съберете тестото на топка, увийте във влажна кърпа или домакинско фолио и оставете за 30 мин. в хладилника.

  • 17

    Разточете кора с формата на съда, в който ще печете пая и покрийте пълнежа добре, като леко подгъвате ръбчетата надолу. Остатъците от тестото могат да се използват за украса.

  • 18

    Направете малки отвори в тестото на места, за да излиза парата.

  • 19

    Паят се пече в 200 С фурна до златисто. Отнема около 50-60 мин.

  • 20

    Преди сервиране паят е добре паят да се остави да изтине за 10 мин.

Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
кати
03.12.2013 | 12:43
Ох, да има кой да ми го направи - целия ще го ям.
11
kalinka kalinkova
13.11.2013 | 09:25
Отговор на коментар #2 от gabriela gabrielova:
И аз решавам да опитам да го приготвя.
10
elena atanasova
12.11.2013 | 08:28
Трудоемко, но пък вкусно предложение.
9
ана
11.11.2013 | 15:50
20 стъпки - това не е за мен.
8
работната пчела
11.11.2013 | 14:50
Иха, изглежда невероятно,със сигурност ще си струва труда ! :)
7
poli asenova
11.11.2013 | 09:49
Бих опитала от това ястие.
6
zvetanka ivanova
11.11.2013 | 08:50
Отговор на коментар #3 от pepi damjnova:
Аз мисля да го пробвам.
5
zvetanka ivanova
11.11.2013 | 08:50
Много апетитно предложение.
4
pepi damjnova
08.11.2013 | 08:53
Отговор на коментар #1 от gabriela gabrielova:
Поне така изглежда.
3
pepi damjnova
08.11.2013 | 08:53
Нещо сложно ми се видя приготвянето.
2
gabriela gabrielova
08.11.2013 | 08:36
Ще пробвам рецептата.
1
gabriela gabrielova
08.11.2013 | 08:36
Струва ми се ще е вкусно така приготвено пилето.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Две разкошни кексчета в чашки
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!