Трудно ще се открие човек, който да каже "не" на майсторски приготвените домашни палачинки.
Сигурно поради тази причина, то е най-популярното и най-често приготвяно тесто.
Но и при него има някои тънкости, които е добре да знаете.
Палачинките могат да се направят както с мляко, така и с вода.
Когато са с мляко, са по-еластични и сочни, а с вода стават по-жилави.
Когато сложите мазнина в тестото, не е необходимо непрекъснато да намазвате с масло /олио/ тигана.
За една доза, с която се правят 9-10 палачинки, са необходими следните продукти:
яйца - 3 броя
брашно - 1 чаена чаша
прясно мляко - 500 мл.
масло или олио - 40 мл.
щипка сол
Източник: Люба Грънчарова
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксера яйцата, добавете разтопеното масло или олиото, прибавете солта и брашното.
Добавяйте по-малко от млякото, докато стане гладка смес с гъстотата на боза.
Тестото се оставя да поседи половин час, за да набъбне брашното.
Различните видове брашно се сгъстяват по различен начин.
Затова, след като преседи тестото, ако е необходимо, се добавя още малко мляко.
Загрява се тигана, налива се 1 черпак от сместа, с въртеливо движение
се облива дъното на тигана и се оставя да се запече.
Палачинката е готова за обръщане, когато няма сурово тесто отгоре и започне сама да се отделя от тигана в краищата й.
Поднесете ги със сладко по избор. Ако имате домашно (например от горски плодове), ще бъде най-вкусно!