Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Папуцаки

7
Папуцаки
Източник: Милена Статева-Игнатова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:основно
Националност:гръцка кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 2 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    За приготвяне на рецептата са необходими три по-големи патладжана. Същите се измиват и приготвят по следния начин: с нож се отрязва дръжката и патладжаните се режат на половина по дължина. Отново с ножчето и с помощта на лъжица се издълбават така, че да станат като лодки. Дебелината на издълбания патладжан трябва да бъде около 1 см. 

  • 2

    Издълбаните от патладжана части, заедно с "лодките", се потапят в подсолена вода за около 40 минути, за да падне черната вода на патладжана. *Забележка: Не изкисвайте по-продължително време, за да не стане патладжанът безвкусен.

  • 3

    Подсушете патладжанените "лодки" с кухненска хартия и в нагорещено олио ги запържете съвсем леко. Имайте предвид, че патладжанът поема много мазнина, така че не слагайте прекалено много мазнина в тигана. Също така е възможно да пръска, ако по патладжана е останала вода. Работете с внимание и кухненски ръкавици.

  • 4

    След като сте запържили "лодките", ги подредете в тавичка и ги оставете настрана. Време е за приготвяне на сместа за пълненето им.
    В нагорещена мазнина сложете 1 глава лук и четири моркова и запържете леко. След това добавете половин килограм кайма, като преди това сте добавили към нея малко (около 20-30 грама) вода, за да може каймата да се отдели на малки парченца, докато се пържи. С дървена лъжица започнете да размесвате каймата в тигана, заедно с лука и морковите, и запържете до готовност.

  • 5

    Добавете изрезките от вътрешността на патладжана, които предварително сте нарязали на малки парченца, и два големи домата, нарязани на ситно или настъргани (може и от консерва). Изпържете и тях до готовност. 

  • 6

    Добавете сол - 1 супена лъжица, кимион - 1 супена лъжица, чубрица - 2 супени лъжици, черен пипер - не повече от половин чаена лъжичка, червен пипер - 1 супена лъжица. Махнете от котлона и нарежете в сместа половин връзка магданоз.

  • 7

    Напълнете патладжанените лодки със сместа. Със сигурност ще ви остане смес, към която добавете допълнително 1 чаена лъжица сол и 1 голям настърган домат, добавете 1 чаша вода и изсипете тази смес в тавичката около лодките. Сложете във фурната и печете на 200 С за около 40 минути. 

  • 8

    Преди да извадите от фурната, върху всяка лодка сложете по 20 грама настърган кашкавал и "запечатайте" ястието, като не препичате докрай кашкавала, за да не стане твърд, а да остане приятен и да се усеща вкуса му. Сервирайте леко поизстинало, с чаша червено вино, бира или таратор - според вкусовите предпочитания.

  • 9

    Бон апети!

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Snjana Ivanova
01.07.2013 | 16:09
Твърде много сол!!!Супена лъжица?!?И после още една чаена лъжица в останалата плънка?!?
6
ана
21.06.2013 | 16:19
Харесва ми името на манджата.
5
Monika Lazova
15.06.2013 | 15:46
Да......папуцакията е наистина великолепна рецепта.В превод на български означава обувчица.Но има и вариант вместо кашкавал да се запечатат с бешамел.Също са много вкусни и в този вид.
4
много вкусно изглежда, страхотно
3
gabriela gabrielova
09.04.2013 | 20:47
Ще пробвам ястието, интересно изглежда.
2
kalinka kalinkova
08.04.2013 | 19:16
Вкусно ястие, като гледам продуктите.
1
тихомира илиева
08.04.2013 | 18:29
Това ястие ми допадна.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Най-вкусните чушки бюрек!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...