За приготвяне на рецептата са необходими три по-големи патладжана. Същите се измиват и приготвят по следния начин: с нож се отрязва дръжката и патладжаните се режат на половина по дължина. Отново с ножчето и с помощта на лъжица се издълбават така, че да станат като лодки. Дебелината на издълбания патладжан трябва да бъде около 1 см.
Издълбаните от патладжана части, заедно с "лодките", се потапят в подсолена вода за около 40 минути, за да падне черната вода на патладжана. *Забележка: Не изкисвайте по-продължително време, за да не стане патладжанът безвкусен.
Подсушете патладжанените "лодки" с кухненска хартия и в нагорещено олио ги запържете съвсем леко. Имайте предвид, че патладжанът поема много мазнина, така че не слагайте прекалено много мазнина в тигана. Също така е възможно да пръска, ако по патладжана е останала вода. Работете с внимание и кухненски ръкавици.
След като сте запържили "лодките", ги подредете в тавичка и ги оставете настрана. Време е за приготвяне на сместа за пълненето им.
В нагорещена мазнина сложете 1 глава лук и четири моркова и запържете леко. След това добавете половин килограм кайма, като преди това сте добавили към нея малко (около 20-30 грама) вода, за да може каймата да се отдели на малки парченца, докато се пържи. С дървена лъжица започнете да размесвате каймата в тигана, заедно с лука и морковите, и запържете до готовност.
Добавете изрезките от вътрешността на патладжана, които предварително сте нарязали на малки парченца, и два големи домата, нарязани на ситно или настъргани (може и от консерва). Изпържете и тях до готовност.
Добавете сол - 1 супена лъжица, кимион - 1 супена лъжица, чубрица - 2 супени лъжици, черен пипер - не повече от половин чаена лъжичка, червен пипер - 1 супена лъжица. Махнете от котлона и нарежете в сместа половин връзка магданоз.
Напълнете патладжанените лодки със сместа. Със сигурност ще ви остане смес, към която добавете допълнително 1 чаена лъжица сол и 1 голям настърган домат, добавете 1 чаша вода и изсипете тази смес в тавичката около лодките. Сложете във фурната и печете на 200 С за около 40 минути.
Преди да извадите от фурната, върху всяка лодка сложете по 20 грама настърган кашкавал и "запечатайте" ястието, като не препичате докрай кашкавала, за да не стане твърд, а да остане приятен и да се усеща вкуса му. Сервирайте леко поизстинало, с чаша червено вино, бира или таратор - според вкусовите предпочитания.
Бон апети!