Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Парфе със сок от вишни и нар

5
Парфе със сок от вишни и нар
Източник: Vaklina Alexieva
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Кулинар:
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    За блата: оставете яйцата известно време на стайна температура. Разбийте 2 от тях с щипката сол, докато се сгъстят и побелеят.

  • 2

    Прибавете брашното като внимателно обърквате да не спадне сместа и печете на 180 С до готовност - не повече от 15 минутки.

  • 3

    Оставете да се охлади.

  • 4

    За сиропа - изцедете добре вишните и нара.

  • 5

    Играчката тук е в изцеждането на нара, но аз го направих така - взех обикновена сокоизтисквачка, от тези пластмасовите, разрязах нара през средата и го изцедих като портокал.

  • 6

    След това зърната от нар ги притиснах през метален гевгир, за да изкарам колкото се може повече сок.

  • 7

    Смесих двата сока и сложих мъничко захар.

  • 8

    С част от сиропа напоих блата.

  • 9

    За крема - 6 яйца, захарта (на вкус), зрънцата ванилия, брашното и царевичното нишесте се разбиват с миксер.

  • 10

    Колкото по-пухкав крем направите, толкова по-лек и въздушен ще е кремът накрая.

  • 11

    Добавете разбивате яйцата, загрейте млякото в тенджерка.

  • 12

    Като се затопли, започнете да го прибавяте към яйцата, като едновременно разбивате на ниска степен с миксера.

  • 13

    Разтворете желатина в съвсем малко вода и след като набъбне, го прибавете към топлия крем.

  • 14

    Не се учудвайте, това е изпитана техника за сгъстяване с желатин, когато се прибавя към гореща смес :) На този принцип се прави и пана кота-та :).

  • 15

    Най-добре е кремът да изстива на стайна температура, като често се разбърква, за да се махне коричката отгоре.

  • 16

    Не го покривайте още горещ с прозрачно фолио, тъй като от конденза, кремът се разрежда и не бих казала, че е върхът.

  • 17

    Ако изстива, така да се каже, насилствено на по-студено, най-вероятно ще се образуват бучки, които не са много приятни при ядене.

  • 18

    Когато кремът е напълно студен, прибавете към него разбитата на пухкав крем сметана. Можете да ѝ прибавите и пакетче фиксатор.

  • 19

    За желирането - сокът от нар и вишни се смесва с разтопения на водна баня желатин и се оставя на стайна температура.

  • 20

    Не трябва да го изсипвате веднага, трябва да изчакате леко да се сгъсти преди да залеете парфето, което също леко трябва да стегне преди това иначе ще се смесят шарките или заливката ще изтече между стените на ринга.

  • 21

    Когато сглобявате парфето в ринга, бъдете внимателни, трябва да сте сигурни, че рингът няма да се отвори.

  • 22

    Тъй като аз ползвам от тези, които се разширяват на различни диаметри, а те нямат закопчалка (поне моя), много е важно да сте си осигурили защита от отваряне, защото кремът, преди да стегне, е редичък и ще стане вселба :) Аз лично го вързах с една панделка и стегнах здраво.

  • 23

    Сложете блата на дъното, залейте със сироп, отгоре изсипете крема и заравнете. Рингът трябва да е около 10 см. височина за това количество.

  • 24

    Приберете в хладилника да стяга и когато като пипнете с пръстче отгоре, то не потъва, а желето вече се е посгъстило (не напълно, за да можете да го размазвате), залейте крема с желето, заравнете и приберете за поне 2 часа в хладилника.

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
poli asenova
05.04.2013 | 17:20
Този десерт е страхотен!
4
Vaklina Alexieva
05.04.2013 | 09:55
Много ви благодаря!
3
pepi damjnova
05.04.2013 | 09:35
Чудесен десерт.
2
zvetanka ivanova
04.04.2013 | 21:58
Този десерт много ми допадна.
1
gabriela gabrielova
04.04.2013 | 18:53
Много добро е това предложение.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Салата от печени пиперки
    15 мин.
  • Сладко-пикантно тако
    20 мин.
  • Кисело мляко с бисквити и сладко
    < 10 м.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко,...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Еха, чудна идея за закуска
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...