Кулинарното изкуство добива все по-странни черти. Или може би, както разбрахме от самия Жоро Иванов, то до такава степен се приближава до природната страна на нещата, че на традиционно настроените хора може да изглежда абсурдно.
Е, колкото и да се опитваме да оправдаем някои от по-чудните тенденции в готвенето, има такива, които винаги ще разбунват духовете. Било то нашите или на самите шеф-готвачи. Идеален пример тук е това, което се случи наскоро около известния Рене Редзепи (шеф-готвач на многократно награждавания датски ресторант Noma) и неговото хрумване да поръсва ястия с ... пепел.
Дали тя ще се превърне в редовна подправка в кухните на световните кулинарни лидери, или ще остане като поредната ексцентрична изцепка, не знам. За Рене обаче това едва ли е толкова странно, тъй като неговият ресторант изумява още от самото си отваряне през 2003 година. Например с това, че гарнира порциите си със свежо откъснати... цветя.
По-надолу пък може да се запознаете с някои от най-изненадващите кулинарни тенденции и продукти от последните няколко десетилетия...
През 30-те години на миналия век, по време на Голямата депресия, сред американските готвачи било модерно да приготвят какво ли не в сладкарски формички, дори пиле, при това желирано. Yummy!
През 40-те резултатите от Голямата депресия продължават да имат отзвук. Още повече, Втората световна война наближава. Месните консерви са в своя вихър. Представете си как похапвате бургер с месо, преседяло в консерва незнаен брой месеци...Производителите на това чудо в кен продали над седем милиарда бройки.
През 50-те години, отново в САЩ, навлиза модата на касеролите, която си е актуална до днес. Блюдата, често поднасяни на погребения в знак на съчувствие, съдържали какви ли не „вкусотии“, всичките от преработени, консервирани храни, като риба тон и картофени топчета. Да им се начуди човек на американците и техните гозби...
През 90-те пък на пазара се появява един диетичен чипс, чиято стратегическа рекламна кампания провокира милиони продажби. След известно време милионите, опитали от чипса, откриват неприятния страничен ефект – хапваш от чипса, и тичаш бързо-бързо към тоалетната... Всичко това благодарение на „иновативната“ съставка олестра, представляваща изкуствен заместител на мазнините.