Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Перфектната паста

по статията работи: | 17 май 2013 Прочитания: 2259 10
Няколко съвета, които трябва да запомните
Перфектната паста
Източник: photl.com

Готвенето на паста за някои млади домакини предизвиква редица въпроси, като например – колко е точното количество вода, в което трябва да се вари пастата; трябва ли и кога да добавя сол; зехтин ли трябва да се ползва; наистина ли трябва да се запазва малко от водата на пастата, когато я изцеждаме?

 

Ето и няколко съвета, които може да са ви от полза.


Количеството вода е повече, отколкото си мислите

 

За един килограм паста са необходими 4 литра вода. Пастата съдържа много голямо количество нишесте и ако я варите в малко вода, то тя ще остане залепена и естетическото удоволствие от храната ще се наруши. А ние не искаме това, нали?


Сложете сол


Добавете 1 супена лъжица сол във врящата вода. Някои готвачи казват, че солта обогатява и допълва вкуса на макаронените изделия.


11437


Не добавяйте зехтин или масло във врящата вода


Твърдението, че мазнината ще предотврати залепването е грешно. Единственото, което ще се получи е, че маслото ще изплува на повърхността и после ще бъде излято с водата при изцеждането на пастата.


Не следвайте времето за приготвяне, посочено на пакета


Ако искате пастата да е ал денте или обратното - добре сварена, просто опитайте едно парче, не е нужно да го хвърляте на стената, за да проверите дали ще се залепи. Това в кръга на шегата, разбира се.


Оставете половин чаша от течността, в която сте варили макаронените изделия



Малко от тази вода може да подобри консистенцията на соса, който смятате да прибавите към ястието.


Запомнете този трик - сложете една чаша на дъното на гевгира преди на изцедите водата, за да си запазите малко от нея, сложете една щипка царевично нишесте в 1 чаша от водата и загрейте за минута в микровълновата.


Само едно - две заливания на соса с тази течност, ще направят консистенцията му перфектна.


Не разклащайте пастата до пълното й изсушаване


Водата, освен, че помага на соса да се смеси по-добре, пази спагетите от изсъхване. Ако ви се е случвало да сложите останалото от тях в хладилника, знаете, че стават на топка и изсъхват. Просто оставете пастата да се отцеди за 30 секунди и не се изкушавайте да я разклащате повече от 2 пъти.


Съобразете вида на макароненото изделие със соса


11436


Един от най-големите майстори на пастата Dan Souza, казва, че идеалният "брак" между пастата и соса трябва да се усеща във всяка хапка. Тънките спагети си отиват най-много с лек сос, като песто със зехтин и чесън.


Талятели, феточини и лингуини позволяват сосът да е по-гъст и малко по-тежък. Макароните и фусилите си подхождат с малко по-гъст доматен сос.


Опитайте да приготвите пастата по този начин, резултатът е много добър.

 

Коментари(10)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
10
Илияна
19.05.2013 | 00:55
Пастата ми е любима!
9
Violeta
18.05.2013 | 17:57
Отговор на коментар #7 от ана:
и аз,но се ограничавам.
8
Violeta
18.05.2013 | 17:56
Отговор на коментар #5 от Стелияна Григорова:
Аз хапвам много рядко,избягвам тестените храни.
7
ана
18.05.2013 | 15:36
Обожавам паста!
6
Отговор на коментар #2 от Qna Kirkova:
И аз , но я избягвам , защото е много калорична .
5
МЗного обичам паста.
4
rozalij atanasova
18.05.2013 | 11:13
Много добри съвети, които вече ще спазвам.
3
Qna Kirkova
17.05.2013 | 19:34
Отговор на коментар #1 от Radina:
Да,и ще са ми много полезни.
2
Qna Kirkova
17.05.2013 | 19:33
Обожавам паста:)
1
Radina
17.05.2013 | 14:49
Много полезни съвети :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...