Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пилзнер Урквел: Злато в бутилка

по статията работи: | 25 март 2013 Прочитания: 2405 1
Пилзенските пивовари отпили първата си глътка от златната бира номер едно в света през 1842 година
Пилзнер Урквел: Злато в бутилка
Източник: sxc.hu

Легендата разказва за град, в западните равнини на Бохемия, ревниво пазен от ангел- хранител. Векове наред той бдял над любимия си Пилзен, покровителствал хората и златната бира, произвеждана зад високите градски порти.

 

Божественото му присъствие вече не е в града. Питате се къде е? Вътре, в бирата. Пилзенските пивовари отпили първата си глътка от златната бира номер едно в света през 1842 година.

 

Това, което почувствали, ги накарало да възкликнат "Тази бира ще промени света”. Чешката традиция в направата на бира датира още от 1295 година.

 

Пивоварната, в която се произвежда квалитетната бира е построена през 1893, наречена е "Местна пивоварна на Пилзен” или "Пивоварна на гражданите”, сега носи името "Пилзнер Урквел”.

 

През годините, търговската марка е претърпяла промени, но качеството на разхлаждащата напитка е останало непроменено.

 

Даже с времето тази бира се е превърнала в синоним на добро качество и доказателство за вековната традиция на Чехия в производството на пенливата напитка.

 

Съвременната Пилзнер Урквел е дело на баварския пивовар Йозеф Грол, повикан специално за случая. Новата технология е изцяло оригинална идея. Уникалният вкус е комбинация от светъл ечемик, вода с ниско съдържание на варовик и "благороден” хмел.

 

8752 

 

През 1853 година бирата вече може да се срещне в редица пъбове на територията на Прага, няколко години по-късно се разпространява и във Виена и Париж. А когато един продукт е толкова качествен, известността му скоро се разпростира в цяла Европа, а малко по-късно и в света.

 

 8754

 

Днес, марката е една от най-успешните и продавани бири в целия свят. Пилзнер Урквел е създадена, за да акцентира и отличава оригиналната пенлива течност от останалите. Пилзнер се обособява като отделен сорт бира. Цветът й е от светло до наситено златист, с характерен аромат и вкус на хмел.

 

8757

 

Неповторимият вкус на пенливата напитка се дължи именно на благородния хмел, който расте в близост до град Жатец.Той придава горчивината на бирата и същевременно балансира сладостта на малца.

 

Днес, както и през 1842г., бирата се вари в медни котли, отнема време и струва скъпо, но този метод дава на бирата карамеленият вкус, който я прави така уникална. Ферментацията на бирата става в отворени бъчви, поставени в подземията на фабриката, където стените са каменни, а въздухът е влажен.

 

8751

 

Младото пиво или "зелено”, както още се нарича, преседява 8-9 дни на температура максимум до 9 °C. Когато дрождите в маята разградят захарта, се утаяват на дъното и биват отстранени. Тогава започва финалният етап, а именно процесът на узряване на пенливата напитка.

 

Младата бира е мътна и процентите алкохолно съдържание по-високи. С отминаването на дните, бирата става все по-светла и чиста.Течността отлежава в специални дървени бурета, които седят отворени, поемайки от влагата в помещенията.

 

Това продължава 2-3 месеца, когато процесът е напълно приключил, остава бирата да бъде филтрирана и може да поеме към завода за бутилиране, а оттам към търговската мрежа.

 

Снимки: Мартина Николова

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Samoela Petkova
26.03.2013 | 17:04
интересна статия,наистина това питие си е злато в бутилка
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...