Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пита "Розички"

13
Пита "Розички"
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Брашното се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се яйца, оцет, сол и 50 г масло.

  • 2

    Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята с 2 с.л.брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, като, докато се меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци.

  • 3

    Тестото се покрива и оставя за 1 час да удвои обема си.

  • 4

    Оформянето е по желание. Аз разделих на 4 топки, три разточих на кори с диаметъра на тавата, наложих ги една върху друга, като по между им ги намазах с масло. Разрязах на кръст, после и напречно. Получават се триъгълници, на всеки направих разрез по средата, като широката част остава цяла. Усуках двете части на всеки триъгълник навътре, а широката част промуших отвътре навън.

  • 5

    После с другата (останала част) от тестото направих топченцата отстрани, розите и листата.

  • 6

    Розите се правят, като част от тестото се точи на кора и с ринг се изрязват кръгчета. По 4 бр. кръгчета се редят, като се застъпват леко, навиват се на руло и се режат по средата. Така се получават две розички, листенцата се изрязват пак от разточена кора във форма на листо.

  • 7

    Маже се с жълтък и семена и се оставя 30 минути да втаса отново. Пече се 50 минути на 170 С.

продукти
Коментари(13)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
13
kalinka kalinkova
07.11.2013 | 09:56
Отговор на коментар #11 от poli asenova:
Пробвай, аз е направих и стана доста сполучлива.
12
elena atanasova
06.11.2013 | 09:08
Изкуши ме питата и аз бих опитала.
11
poli asenova
05.11.2013 | 08:55
Добре изглежда, ще се пробвам.
10
тихомира илиева
05.11.2013 | 08:52
Отговор на коментар #7 от gabriela gabrielova:
Майсторски е направена.
9
тихомира илиева
05.11.2013 | 08:51
Поздравления!
8
gabriela gabrielova
04.11.2013 | 09:05
Отговор на коментар #2 от kalinka kalinkova:
И аз имам повод да е приготвя.
7
gabriela gabrielova
04.11.2013 | 09:04
Хареса ми предложението за пита.
6
zvetanka ivanova
04.11.2013 | 08:50
Отговор на коментар #2 от kalinka kalinkova:
Ще се опитам да я направя.
5
zvetanka ivanova
04.11.2013 | 08:50
Уникално изглежда.
4
Сия Рибагина
01.11.2013 | 23:14
Отговор на коментар #3 от Cvetelina Radoslavova Radeva-Anthi:
обикновенно краве масло
3
а маслото бутер маргарин или олио какво е
2
kalinka kalinkova
01.11.2013 | 09:58
Ще се възползвам от рецептата.
1
kalinka kalinkova
01.11.2013 | 09:58
Чудесно изглежда питата.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D