Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пита за Архангелов ден

Пита за Архангелов ден
Източник: Violeta Mateva
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята и захарта се слагат в хладката вода и се оставя да шупне.

  • 2

    Единият жълтък се отделя и оставя настрани, за да се намаже после питката с него.

  • 3

    След това заедно с двата вида брашно, прясното мляко, яйцето и останалия белтък, 3 с.л. олио и солта се замесва меко тесто. Оставя се да втасва на топло около 50 минути.

  • 4

    Тестото се разделя на две части. Тавата се намазва с 2 с.л. олио. 

  • 5

    От първата се отделя неголямо топче и се оставя настрана. Останалото тесто (от първата част) се разточва на кора и се реже на 8 триъгълника. Върху всеки триъгълник се правят по 3 разреза и се навива на кифла - навива се от широката към тясната част. (Вижте двете малки снимки в горния ляв ъгъл). Кифлите се подреждат в тавата във форма на венец (виж третата малка снимка). 

  • 6

    От втората част на тестото също се отделя едно топче. Разточва се на кора, голяма колкото дупката, образувана във венеца от кифлички, и се слага в тавата. Останалото тесто се разделя на 3 топки – всяка от тях се разточва на кора, голяма колкото чиния. 

  • 7

    Трите кори се слагат една върху друга, като първите две се мажат с олио. После се нарязват на 8 триъгълника. По средата на всеки се прави разрез. Връхчето на триъгълника се промушва два пъти през разреза, за да се усуче (малка снимка в горен десен ъгъл). Основата на триъгълника се реже (около 1 см от нея) – тези основи ще служат за цветето в средата. 

  • 8

    8-те усукани триъгълника се поставят в дупките между кифличките – връхчето да сочи към стените на тавата, а основата – към центъра й. 

  • 9

    Отделеното от първата част на тестото топче се слага за тичинка, а отрязаните основи се оформят на цвете около топчето. 

  • 10

    Така оформената питка се оставя да втасва още 20 минути. После се маже с разбит жълтък, малко олио и се наръсва със семената. 

  • 11

    Пече се в загрята на 180 С фурна около 40 минути. Когато се извади, се покрива с кърпа. 

продукти
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Ябълково вино
    < 10 м.
  • Фъстъчени бисквитки с шоколадов център
    30 мин.
  • Медени скариди върху салата
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...