Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Питка слънце със сирене

4
Питка слънце със сирене
Източник: Рафаела Искрова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 4 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Брашното се пресява, в него се поставят сухата мая, солта и захарта и се разбърква добре (ако маята е прясна, се размива с малко топла вода, посипва се с малко захар и брашно, разбърква се и се оставя да втаса на топло, докато шупне, след това се изсипва при брашното).

  • 2

    Прави се кладенче и в него се изсипват две от разбитите яйца и белтъкът на третото, млякото, 250 мл топла вода и олиото.

  • 3

    Меси се, докато стане меко тесто, което да не лепне по ръцете.

  • 4

    Поставя се в поръсена с брашно купа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

  • 5

    След това тестото се премесва с малко брашно и се разделя на три топки.

  • 6

    Кръгла тава се намазва и се поръсва с брашно. Всяка топка се разточва на кръг с големината на тавата. Поставя се първата кора в тавата, намазва се обилно с мазнина (масло, олио, маргарин или свинска мас), по желание може да се наръси натрошено сирене.

  • 7

    Поставя се втората кора и отново се намазва с мазнина и се поръсва със сирене. Накрая се поставя третата кора.

  • 8

    В средата на тавата се поставя чаша с по-голям отвор и се притиска до дъното. Останалото около чашата тесто се реже на триъгълници, всеки един се взима с обилно намазнени ръце, навива се на кифличка от острия към дебелия край и се връща обратно в тавата със затворения ръб надолу.

  • 9

    Когато са наредени всички кифлички, се маха чашата. Тавата с питката се оставя да втаса още веднъж на топло.

  • 10

    След като увеличи обема си, се маже с разбития с малко олио и прясно мляко жълтък на третото яйце и се поставя в загрята на 200 С фурна, след пет минути фурната се намалява на 160 С и питката се пече до готовност, около 40 минути (проверява се с дървено шишче).

  • 11

    При необходимост, ако започне твърде рано да се зачервява доста отгоре, се поставя парче алуминиево фолио.

продукти
Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
gabriela gabrielova
17.01.2013 | 12:10
Колко красива питка.
3
kalinka kalinkova
16.01.2013 | 12:23
И красиви и вкусни са питите.
2
ива
15.01.2013 | 16:31
И мам прави - много са красиви!
1
zvetanka ivanova
15.01.2013 | 16:03
Много обичам такива питки.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Солен кекс II
    30 мин.
  • Свеж полъх
    15 мин.
  • Чилакилес (Мексико)
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Две разкошни кексчета в чашки
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...