Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пица "Маргарита" с блат от тиквички

по статията работи: | 24 август 2015 Прочитания: 3328
Здраве и супер вкус в едно
Пица "Маргарита" с блат от тиквички
Източник: Pinterest/kalynskitchen.com

За да водим здравословен живот е нужно не само да живеем активно, да спортуваме, но и да се храним правилно и да избягваме вредните храни, нали така?

 

Но ако решим друго и се отдадем за малко на "забранения плод", няма страшно. Дори и да е само за един ден, организмът има нужда и той да бъде поглезен с нещо вкусничко, защото в някои случаи борбата с калориите изтощава повече и има обратен ефект върху организма. Най-важното е да се спазва "златната среда" и да не се ограничаваме до крайност от някои кулинарните изкушения.

 

Все пак, ако не сте съгласни и държите да спазвате стриктно философията на здравословния живот, ви предлагаме една нестандартна идея, много подходяща и за летните месеци, когато, като цяло, не е хубаво да наблягаме на тежките храни – пица "Маргарита" с блат от тиквички.

 

Това е подходяща и здравословна алтернатива на традиционния тестен блат. Отделно самите тиквички са изключително полезни и нискокалорични. Препоръчват се на хора с проблеми с храносмилателната система, както и на диабетици, заради ниското съдържание на захари и целулоза.

 

Необходими продукти:

 

За блата:

4 чаши настъргани и нарязани тиквички

1 разбито яйце

½ чаша фино настъргана моцарела

5 супени лъжици бадемово брашно

3 с.л. фино настърган пармезан

1 ч.л. изсушен риган

½ ч.л. чесън на прах

щипка сол

 

За соса:

1 консерва с нарязани на дребно домати

1 с.л. зехтин

2 смлени скилидки чесън

½ ч.л. италианска подправка (комбинация между босилек, риган, мащерка)

сол и пипер за вкус

 

За пълнежа на пицата:

100 г моцарела, нарязана на парченца

10-15 големи пресни листа от босилек

 

Начин на приготвяне на вкусната пица Маргарита с блат от тиквички:

 

32718

pinterest/kalynskitchen.com

 

Загрейте фурната до 230 градуса. 

 

Настържете тиквичките с ренде или ги нарежете на едро в блендер, след това ги нарежете, за да станат малки ленти тиквички. Поставете ги в пластмасова купа и ги пъхнете в микровълнова печка на висока степен за около 5 мин. Изцедете ги с гевгир върху кухненска кърпа. Оставете тиквичките да се охладят.

 

Докато се охлаждат, започнете да приготвяте доматения сос. Изцедете доматите с гевгир. В това време нарежете чесъна. Нагорещете наполовина зехтина в малък тиган и задушете чесъна.

 

Добавете изцедените домати и италианската подправка. Варете на слаб огън, докато блата стане готов. (Преди да използвате соса, разбъркайте остатъка от зехтина и периодично добавяйте солта и пипера.)

 

Изстискайте тиквичките, когато се охладят, и ги поставете в съд. Добавете настърганата моцарела, бадемовото брашно, пармезана, ригана и чесъна на прах, разбитото яйце и солта и бъркайте.

 

Напръскайте със зехтин или с незалепващ спрей хартия за печене и разделете сместа за блата на две (за да се получат 2 блата). Натиснете с ръце двете половини тесто, докато придобият кръгла форма, като внимавате да не станат прекалено тънки блатовете. Изпечете ги върху плоча за пица или пещ около 12-13 мин, докато се втвърдят и придобият кафеникав цвят.

 

Полейте поравно всяка половина със сос, после покрийте с листата босилек и парченцата моцарела. Върнете пиците да се пекат за около 5 минути, докато се стопи сиренето.

 

Сервирайте ги топли.

Рейтинг: 5 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...