Днес, на 05.01, е зимен Кръстовден, или още Попова Коледа.
Този ден е началото на т.нар. "мръсни дни" или "некръстни дни". Дните се наричат така, тъй като Христос все още не е получил своето кръщение.
На днешния ден попът пуска кръст в менче с осветена вода, който на Йордановден ще бъде хвърлен в река или водоем.
На този ден попът трябва да наръси с китка босилек всички къщи и да остави бяла и червена прежда, с която да се направят мартенички на 1-ви март.
Счита се, че ако китката босилек замръзне, годината ще е плодородна.
Според народните поверия на този ден :
- животните и птиците проговарят с човешки глас
- всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се пречистят
- в полунощ небето се отваря, но само праведните могат да го видят и да си пожелаят нещо
- ако звездите са ярки, ще се родят много животни през тази година и те ще са хубави
На Попова Коледа се спазва строг пост. Обичайно се поднася боб, постно зеле, постни сарми, плодове. На някои места, както на Бъдни вечер, се приготвя обредна пита с паричка.
Както казахме вече, постът е строг - тоест, не се яде дори олио освен ако не се падне в събота или неделя.
Занете ли обаче защо се пости? В древната Църква празниците Рождество и Богоявление са се празнували като един общ - Епифания. Преди този празник се е спазвал пост. В последствие църквата разделила празника на два отделни, а постът останал преди по-големия празник - Рождество Христово.
За да е почетен и другия празник - Богоявление, църквата определила еднодневен пост и преди него.
Ето няколко предложения за днескашната трапеза, ако решите да спазвате традициите.
Боб по манастирски е една рецепта, която ние обожаваме. Всяка домакиня си има изпитана рецепта за боб, но точна тази е гарантирано вкусна всеки път!
sxc.hu
Постните сарми с кисело зеле също са ни любими и стават много вкусни. Ако вече са ви залипсвали сармичките от Коледа, днес е моментът да си приготвите пак.
Л.Грънчарова
Предлагаме ви и една рецепта за зелник. И то не какъв да е, а най-лесният зелник - малко продукти, съвсем малко подготовка и невероятен вкус.
Мартина Николова/kulinar.bg