Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Поверия и трапеза за Попова Коледа (Зимен Кръстовден)

по статията работи: | 05 януари 2016 Прочитания: 2583
Чества се на 5 януари
Поверия и трапеза за Попова Коледа (Зимен Кръстовден)
Източник: Вероника Великова

Днес, на 05.01, е зимен Кръстовден, или още Попова Коледа. 

 

Този ден е началото на т.нар. "мръсни дни" или "некръстни дни". Дните се наричат така, тъй като Христос все още не е получил своето кръщение. 

 

На днешния ден попът пуска кръст в менче с осветена вода, който на Йордановден ще бъде хвърлен в река или водоем.

 

На този ден попът трябва да наръси с китка босилек всички къщи и да остави бяла и червена прежда, с която да се направят мартенички на 1-ви март. 

 

Счита се, че ако китката босилек замръзне, годината ще е плодородна. 

 

Според народните поверия на този ден :

 

- животните и птиците проговарят с човешки глас

- всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се пречистят

- в полунощ небето се отваря, но само праведните могат да го видят и да си пожелаят нещо 

- ако звездите са ярки, ще се родят много животни през тази година и те ще са хубави

 

На Попова Коледа се спазва строг пост. Обичайно се поднася боб, постно зеле, постни сарми, плодове. На някои места, както на Бъдни вечер, се приготвя обредна пита с паричка.

 

Както казахме вече, постът е строг - тоест, не се яде дори олио освен ако не се падне в събота или неделя. 

 

Занете ли обаче защо се пости? В древната Църква празниците Рождество и Богоявление са се празнували като един общ - Епифания. Преди този празник се е спазвал пост. В последствие църквата разделила празника на два отделни, а постът останал преди по-големия празник - Рождество Христово. 

 

За да е почетен и другия празник - Богоявление, църквата определила еднодневен пост и преди него. 

 

Ето няколко предложения за днескашната трапеза, ако решите да спазвате традициите.

 

Боб по манастирски е една рецепта, която ние обожаваме. Всяка домакиня си има изпитана рецепта за боб, но точна тази е гарантирано вкусна всеки път!

 

sxc.hu



Постните сарми с кисело зеле също са ни любими и стават много вкусни. Ако вече са ви залипсвали сармичките от Коледа, днес е моментът да си приготвите пак. 

 

36471

Л.Грънчарова



Предлагаме ви и една рецепта за зелник. И то не какъв да е, а най-лесният зелник - малко продукти, съвсем малко подготовка и невероятен вкус.

 

 37044

Мартина Николова/kulinar.bg

Рейтинг: 4 / 5 , 160 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...