Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Поредната "вкусотия" в любимите колбаси

по статията работи: | 17 юли 2013 Прочитания: 1824 4
Освен Е-тата и лепилото за месо, в колбасите има още много други чудесии
Поредната "вкусотия" в любимите колбаси
Източник: sxc.hu

Декстроза, малтодекстрин, Е120, Е270, Е300, Е401, Е407, Е412, Е415, Е425, Е451, Е466, Е471, Е472c, Е516, животински протеин, натурални подправки, пшенични фибри, нитритна сол, картофено нишесте, сланина, св. кожа, вода, птиче мом.

 

Това пише на съдържанието на една произволно взета известна марка салами.

 

Предполагам, повечето хора знаят, че т. н. Е-та са означения на киселини, аромати, стабилизатори, сгъстители, емулгатори, оцветители...

 

Наличието на Е-та е достатъчен извод за качеството на храната. Те показват, че тя не е натурална, а "е играла химията" при направата, за да имат продуктите по-дълъг срок на годност, по-добър цвят, вкус, консистенция и т. н.

 

Животински протеин е акцентът в горепосоченото съдържание. Може би звучи естествено? Всъщност не е толкова естествено, защото този протеин се оказва... суха кръв. Сухата кръв е отпаден продукт от кланиците и се заравя в специални септични ями.

 

Като се забъркат "хранителните" животински протеини и мазнини, се добавят Е-та, за да се желира "месото" и да добие популярната си колбасена форма. В пържолите и пилетата също се инжектирал същият химикал, който и при саламите - за набъбване на "чистата мръвка".

 

При готвене водата се изпарява, при което обемите се свивали до реалните, но пък химикалът (караген) си оставал за хапване, заедно с месцето.

 

Ако твърденията за използване на отпадъчни продукти за производство на храни е вярно, то ние ядем... кръв!? При това на прах!?

 

Ужасяващо? Потресаващо? Вампирско? Или напълно в рамките на очакваното? Споделете какво мислите по въпроса на страницата на Fitwell.bg във фейсбук.

 

TУК пък научете какви други ужасии се крият в любимите колбаси.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Violeta
18.07.2013 | 18:30
Като цяло е гадно обаче.
3
Violeta
18.07.2013 | 18:30
Отговор на коментар #1 от Женя:
Какво да се прави,химията е навсякъде.
2
ана
18.07.2013 | 11:51
Гнус голям!
1
Женя
18.07.2013 | 09:05
Ужас,отяде ми се след статията.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...