Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Портокали - натуралните лечители

по статията работи: | Прочитания: 3424 1
Плодовете на портокала са изпълнени с витамини и полезни вещества
Портокали - натуралните лечители
Източник: Thinkstock/ Guliver

Портокалът, в частност сладкият портокал, е плод от рода на Цитрусите. Наричаме го сладък, за да се различава от "брат си" горчивият портокал.

 

Смята се, че плодът е хибрид, получен от смесването на мандарина и помело. Това донякъде има известна локига, размерът му е точно по средата на тези два цитруса.

 

Като стана дума за хибриди, за грейпфрута пък се смята, че е хибрид между помело и портокал. Но явно в семейството на цитрусите е трудно да се посочи кой е бащата и кой детето, метафорично казано. Но сега няма да се занимаваме с родословни дървета.

 

Портокаловото дърво е ниско, расте докъм 10 метра, листата му са вечнозелени и лъскави. Като цяло цитрусите са много богати на витамини и особено на витамин С. Важно е да се консумират именно сега, когато навлизаме в студените месеци.

 

Портокалите идват от Азия – Виетнам, южната част на Китай и Индия. Английската дума за портокал orange произлиза от Санскрит – naranga-s (оранжево дърво). Днес в много езици портокалите се наричат и "китайска ябълка", например в холандски. Може би усещате звуковата прилика между портокал и Португалия. Връзката се крие там – португалците са внесли портокаловото дърво на територията на Стария континент. Българската дума портокал е производна на персийската porteghal (Португалия).


Освен сладкия и горчивия портокал, съществуват и други видове. Персийски, безсемков (което си е блаженсто за консумирашия), портокал Валенсия, червен или кървав портокал.


Данните сочат, че в световен мащаб най-големият производител на портокали е Бразилия, следвана от САЩ и Мексико.


Портокаловото дърво обича Слънцето и е застрашено от замръзване. Затова отглеждането му в райони, където има вероятност от застрашително понижение на температурата, се налага употребата на пръскачки с вода. Те ги предпазват, защото замръзналата вода отделя топлинна енергия, която защитава листата от действието на студения въздух.


За витамините вече стана ясно, но в портокалите има в много минерали и полезни хранителни стойности, които не са изпускане.



В 100 грама портокали се съдържат: енергия – 47 ккал; мазнини – 0.12 грама; протеини – 0.94 грама; калций – 40 мг; магнезий – 10 мг; калий – 181 мг и др.


Не чакайте да падне снегът е да "замирише" на Коледа, за да сложите портокали на масата. Един портокалов фреш сутрин е най-добрият старт на деня, който можете да дадете на оргазнима си.


Рецепти с портокали

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Маргото
15.01.2014 | 16:05
Сега ми се дояде портокал:)много ги обичам.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...