Пресява се брашното, заедно със солта и бакпулвера. В чашка се смесват оцета, содата и захарта. Разбърква се и се налива водата.
Прави се кладенче в брашното, добавя се олиото и по малко от водата, в която са разтворени оцета, содата и захарта.
Замесва се тестото. Меси се около 10 минути до меко, лепкаво тесто. Оставя се да почине (лично аз обаче, преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна около 40-50 минути.
Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.
Ако питата е за Бъдни вечер, от тестото се отделя малко топче, от което се прави подходяща украса – кръст, плодове, животни и др. И се слага паричка в нея. И задължително тестото се прави със сода и вода, без кисело и прясно мляко и без мая.
Да ви е вкусно.