Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Правила за готвене с бира

по статията работи: | 04 април 2014 Прочитания: 2672 1
Коя бира да изберем и къде можем да я ползваме
Правила за готвене с бира
Източник: Thinkstock/Guliver

Готвенето с алкохол обикновено се свързва с виното. Или поне това е най-често използваният алкохол при приготвяне на ястия.

 

Но в манджичките можем да сложим и бира. Когато става дума за готвене с бира, повечето от нас я свързват единствено с панировка, защото кехлибарената напитка има способността да набухва панировката.

 

Но тази й способност далеч не е единствената й привилегия. Бирата може да се добавя в най-различни ястия.

 

Можем да започнем с марината на месо. Бирата е чудесно средство за мариноване на по-големички парчета месо.

 

Ако се добави биричка към тесто, то продуктът става по-мекичък, а трайността му се удължава. В бирата има активна мая, която е отговорна за бухването на тестените изделия. Това е причината, която обяснява и прибавянето на бира в панировки.

 

Има една много популярна рецепта, която се приготвя от бекон, лук, кафява захар и бира. Получава се гъста яхния. Доста кулинари в домашни условия обичат да приготвят миди и хот-дог, сварени в бира.

 

Започнахте ли да се убеждавате в това, че бирата може да се използва в толкова много варианти в готвенето (в случай, че все още не го практикувате)?

 

Птичето месо и шунката стават уникално вкусни ако се глазират или се полеят със сос, в който сме сложили бира.

 

Като цяло бирата придава много характерен аромат на ястието. Но той зависи силно от хмела, ечемика или малца и техните количества и съотношения, които са в съответната бира.

 

Процентът на алокохола е от голямо значение. Естествено, тъмните, наситени бири, имат много по-изявен вкус от светлите. Добре приготвената рецепта трябва да е балансирана между вкуса на бирата и общия вкус на ястието.

 

Безалкохолните или с минимално съдържание на алкохол бири могат да се използват, но не и при печене. Имайте предвид, че вкусът и текстурата на гозбата може да не се получи както се очаква. Затова е добре да се използва точната бира, която е вписана в рецептата, ако е конкретизирано.

 

Припомнете си и най-вкусните рецепти с бира.


Няма как да пропуснем и мезето за биричката - идеалните картофки за бира.


Още интересни рецепти с бира можете да видите в свързаните рецепти под статията.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 273 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ива
04.04.2014 | 18:08
Благодаря за рецептите с бира в линка.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...