Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Правилно сушене на чубрица, джоджен, целина, хрян и пипер

по статията работи: | 23 ноември 2015 Прочитания: 2011
За да ги съхраним максимално
Правилно сушене на чубрица, джоджен, целина, хрян и пипер
Източник: Мартина Николова/ Kulinar.bg

Обещахме ви още доза от най-правилния начин да съхраняваме подправки. Все пак зимата не е времето, когато можем да се радваме и да ползваме всякакви зелени подправки. Затова и си сушим подправки. Но знаем ли кой е най-добрият начин за сушене на конкретните видове.


Ние ще споделим именно това с вас.

 

Джоджен – подправката, без която боб чорбата е просто немислима. Има два момента, когато трябва да се бере – когато цъфти и късно през есента. Измива се, отцежда се хубаво, разпределя се на малки китки (снопчета) и се слага под стряхата (или навес). След като е напълно сух, листата му се оронват и се слагат в буркани. Затварят се хубаво и се слагат на сухо и проветриво място.

 

Целина (кервиз, както още може да се срещне). Може да се съхрани по 2 начина: - 1. чрез осоляване – 1 кг целина се измива, отцежда и разбърква с 200 г сол. Слага се в буркани или един по-голям буркан, на финала отново се посипва със сол; 2. могат да се изсушат и само листата – листата се измиват, разстилат се на масата или друг плот. След 2 дни се правят китки и се окачват под навес. Съхраняват се на сухо и проветриво място.

 

Чубрица– най-българската подправка. Изскубва се от началото на корените й в началото на цъфтежа й. Измива се, отцежда се и се окачва отново под навес. След това се оронват само листата и се слагат в буркани или съдове, които сте сигурни, че се затварят плътно. 

 

Червен пипер – за него имаме една хитрост, която да го предпази от насекоми, които много обичат да го нападат – смесва се със сол. След което в ястието не се добавя сол, ако не обичате вкусът й да е в повече.


33480

wikipedia.org 

 

Хрян – от него може да се направи чудесна подправка – коренът се настъргва, смесва се с оцет или с прясно изстискан сок от лимон. Ако искате можете да добавите и малко сол и захар и става една чудесна подправка.  


А сега си припомнете и правилно сушене и съхранение на магданоз

Рейтинг: 4 / 5 , 221 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Най-вкусната спаначена пита!
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...