Наближава още един много ценен в България християнски празник - Гергьовден.
Празниците са времето, в което отделяме повече време за семейството си. Времето, в което искаме да "поглезим" близките си и да им сготвим всякакви вкусни нещица.
И тук малко се получава едно разминаване - в кухнята ли да прекараме времето си, или някъде със семейството си.
Затова искаме да ви предложим един доста бърз десерт, с който приятно да изненадате близките си.
Обикновено вече и навън времето е доста хубаво и някак предразполага за един празничен обяд сред природата. Ако и вие сте се спрели на този вариант, за отпразнуване на деня, предложението ни със сигурност ще ви хареса.
Защото при този сладкиш не видът е важен, а вкусът. Може да го приготвите от предния ден, да го вземете с тавичката, в която сте го пекли, или да го прехвърлите в кутия.
Този сладкиш се яде буквално с лъжици от съда, в който е, така че няма никакво значение как ще го сервирате. Представихте ли си вече - пикник сред природата, зеленина навсякъде, а вие и любимите ви хора хапвате пудинг от голяма купа :)
Ако тази картина ви носи приятни емоции, вижте как да си направите хлебния пудинг, сплотяващ семейството (около ... купата).
Продуктите, които са ви нужни:
За пудинга:
8 филийки хляб, нарязани на кубчета
1/2 ч.ч. стафиди
2 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. масло
2 яйца, леко разбити
2 пакетчета ванилия
1/2 ч.л. индийско орехче
За заливката:
1/2 ч.ч. масло
1/2 ч.ч. бяла кристална захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. сладкарска сметана
2 пакетчета ванилия
Ако желаете, можете да използвате и домашен хляб за тази рецепта. Вижте колко лесно може да си приготвите хляб.
Приготвяне:
За пудинга - загрейте фурната на 180 С. В купа смесете кубчетата хляб и стафидите.
На средна температура в тенджера загрейте млякото и маслото, докато маслото се разтопи. Това отнема около 4-7 минути. След като се загреят достатъчно, изсипете ги при хляба и стафидите и оставете да престоят така 10-тина минути.
Добавете всички останали съставки за пудинга (яйцата, ванилията и индийското орехче) и разбъркайте добре. Печете около 40-50 минути.
За заливката - добавете всички продукти, без ванилията, в тенджера. Гответе на средна температура, докато се сгъсти, като разбърквате от време на време. 1-2 минути след като сместа започне да ври, свалете от котлона и добавете ванилията.
Можете да залеете пудинга със заливката или да я сервирате в отделна купичка, така че всеки сам да си слага.
Вече сме ви показвали какво може да правите със стария хляб, а този десерт е поредното предложение в списъка ни.
Вижте и нагледно колко лесно се прави този прекрасен десерт.