Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична баклава "Калайджиева"

3
Празнична баклава "Калайджиева"
Източник: Мария Калайджиева
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Рейтинг: 4.2
(базиран на 5 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Първо трябва да се приготви сместа, с която ще се мажат корите. В касерола се смесват олиото и газираната вода да заврят. След това сместа се прехвърля в чиния и се оставя да се охлади.

  • 2

    След това приготвяме сиропчето, за да има време докато правим баклавата да се охлади. Отново в касерола слагаме водата, захарта и 2-3 шайби от лимона. Вари се 10 минути на слаб огън.

  • 3

    За плънката: Смесваме натрошения на малки парченца шоколад, натрошените и/или смлени ядки, кафявата захар, грис и портокаловите кори. Разбъркват се добре.

  • 4

    Вземат се по 2 от корите и на 3 пръста от началото се поставя метален шиш, който е необходим за доброто оформяне на баклавата. С началото на кората (тези 3 пръста от началото) се покрива шиша (прегъва се нагоре).

  • 5

    След това с четка се маже цялата дължина на корите, с приготвената и охладена смес от газирана вода и олио. По дължината на прегъвката се разпределят около 3 супени лъжици от плънката и се завива на руло. За да се получи по-нагъната форма, след като се навие, двата края се избутват едновременно към средата с помощта на ръцете.

  • 6

    Поставя се в тавата за печене, като постепенно се побутва шиша внимателно, за да излезе. Така се оформят и другите парчета. С нож нарязваме баклавата на парчета с желаната дължина.

  • 7

    Намазваме баклавата обилно с разтопеното масло и печем в предварително загрята фурна на 170 С за около 40 минути. След като се изпече, още топла трябва да се залее с охладения сироп.

  • 8

    Добре е да престои една нощ преди консумация. По желание може да я украсите с натрошени ядки, пръчици, разтопен шоколад, топинг или както прецените. Да ви е сладко!

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
pepi damjnova
21.02.2013 | 16:11
Обичам баклава и това е много добро предложение.
2
Да, наистина баклавата става невероятна, допълва много сладко празника, но дори и в един обикновен ден с кафенце и сервирана с резен лимон доставя много приятна наслада :)
1
poli asenova
21.02.2013 | 11:26
Страхотна и вкусна е тази баклава.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...