Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична капама Цанкова

14
Празнична  капама Цанкова
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Гювечът се намазва отвътре с олио. Дъното му се покрива с нарязаната на ленти осмянка и част от джумерките. Върху тях се нареждат цели зелеви листа.

  • 2

    Следва ред нарязано зеле, поръсва се с подправките - черен и червен пипер, чубрица, зърна черен пипер и бахар; тук там се слага нарязан лук.

  • 3

    Върху него се слага нарязаното на парчета свинско месо (при мен пържоли), поръсва се с подправките, изредени по-горе, включително и малко сол.

  • 4

    Следващият пласт отново е нарязано зеле и подправки. Равномерно се разстила измития ориз.

  • 5

    Идва ред на пилешките бутчета и суровата наденица, след това зеле и подправки. Отгоре се нареждат карначетата.

  • 6

    Завършва се с нарязано зеле, подправки и тънки ленти осмянка. Залива се с виното, зелевия сок и олиото.

  • 7

    Покрива се с цели зелеви листа, за да може по-лесно да се задуши. Над тях се слагат останалите джумерки, за да могат да пуснат от мазнината си.

  • 8

    Отворът на гювеча се покрива с лист алуминиево фолио и най-накрая се слага капака. Можете да запечатате капака с тесто.

  • 9

    Гювечът се слага в студена фурна, която се включва на максималната температура, докато закъкри винцето. След това се намалява на 150 С и се пече на слаб огън в продължение на близо четири часа.

  • 10

    При сервиране, една порция включва зеле, ориз и от всеки вид месо. Разбира се, с чаша хубаво вино!

  • 11

    Да ви е вкусно!

Коментари(14)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
14
Веселина Гатева
27.10.2015 | 23:40
Правя я всяка Коледа и е обожавана от моето семейство.Това е класическата капама и защо да е "Цанкова"
13
gabriela gabrielova
17.01.2014 | 08:42
Отговор на коментар #6 от poli asenova:
И аз смятам да пробвам .
12
gabriela gabrielova
17.01.2014 | 08:41
Не съм приготвяла капама по такава рецепта.
11
vili deneva
16.01.2014 | 22:24
Отговор на коментар #7 от stefaniika koleva:
Страхотна рецепта.
10
vili deneva
16.01.2014 | 22:23
Това е едно много уважавано от мен ястие.
9
elena atanasova
16.01.2014 | 10:30
Отговор на коментар #8 от stefaniika koleva:
И аз ще опитам от капамата.
8
stefaniika koleva
15.01.2014 | 22:07
Отговор на коментар #6 от poli asenova:
Пробвай, това страхотно ястие.
7
stefaniika koleva
15.01.2014 | 22:06
На това се казва богата капама.
6
poli asenova
15.01.2014 | 21:11
Ще се пробва тази рецепта.
5
тихомира илиева
14.01.2014 | 22:23
Голяма вкуснотийка.
4
kalinka kalinkova
14.01.2014 | 21:37
Наистина изглежда вкусна капама.
3
zvetanka ivanova
13.01.2014 | 22:25
Изглежда толкова вкусно.
2
Петя Цанкова
13.01.2014 | 17:32
Отговор на коментар #1 от ана:
Аха ;) По-точно Североизточна България -Добруджа :)
1
ана
13.01.2014 | 17:01
Джумерки?:) Осмянка?:) Източна България, така ли?:)))
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Глазирани ябълкови резенчета
    30 мин.
  • Паста със сусам
    15 мин.
  • Глазирано и гриловано свинско
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...