Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична новогодишна погача

12
Празнична новогодишна погача
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Празник:Нова Година
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    В 100 мл прясно мляко натрошете маята и добавете 1 с.л. захар. Сложете брашно до получаване на рядка каша. Оставете на топло за около 10 минути да шупне.

  • 2

    В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче.

  • 3

    Разбийте яйцата със солта. Добавете млякото с угасената в него сода за хляб и олиото, разбъркайте добре. Изсипете сместа в кладенчето. След което изсипете и кваса (шупналата мая).

  • 4

    Замесва се тесто до появата на мехури по него. След което топката тесто се удря 100 пъти в масата.

  • 5

    Следва оформянето на питата – то е според вашето желание. В случая тестото се разделя на две топки.

  • 6

    Взема се едната топка, разделя се на три по-малки. Разточват се на три кори, големи колкото тавата, в която ще се пече питата. Налагат се една върху друга, като първата и втората се мажат обилно с мазнина и по желание се ръси натрошено сирене между тях. След това се реже като торта на триъгълници, които се навиват на кифлички. Кифличките се нареждат по края на намаслената тава с диаметър 32 см и височина 7 см.

  • 7

    С другата топка се процедира по същия начин в началото. Само че корите нека имат правоъгълна форма. Полученият трислоен правоъгълник се реже по тясната страна на шест или седем ленти. Всяка една от тях се разтяга и увива (усуква) като въже и след това се завързва на възел. Получените възли се редят в кръг в средата на тавата.

  • 8

    Оформената пита се оставя на топло да втаса, до удвояване на обема й.

  • 9

    Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко (по 1ч.ч), и се поръсва със сусама.

  • 10

    Пече се в предварително загрята на 180 С фурна. След 10 минути се намалява на 150 С и се пече до готовност (проба с клечка). Времето за печене е различно и зависи от фурната,но обикновено е от 40 до 60 минути. Ако се налага, питата се покрива с хартия , за да не изгори отгоре, докато се опече напълно.

  • 11

    Готовата пита аз я оставям около 10 минути да постои в тавата. След това я изваждам и слагам върху решетка до пълното й изстиване, покрита с кърпа. По желание за гланц може да се намаже внимателно с четка отгоре с олио или с краве масло.

  • 12

    Поднася се с традиционната българска шарена сол или мед.

  • 13

    Да ви е вкусно и сладко :)

Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
Maria Ganeva
03.01.2014 | 18:16
Г-жа Цанкова да каже къде слага маслото, очаквам отговор!
11
Silviq Milenova
14.12.2013 | 15:48
супер предложение.
10
ана
14.12.2013 | 14:35
Сложнотия;)
9
работната пчела
11.12.2013 | 16:51
Отговор на коментар #7 от Аламинут:
хахахха :) и аз си мислих,че трябва да пробвам но сама иначе ще отнеса подигравка :)
8
ана
11.12.2013 | 13:51
Страхотна пита!
7
Аламинут
11.12.2013 | 10:17
Отговор на коментар #3 от kalinka kalinkova:
И аз ще я пробвам , но докато го няма мъжът ми , защото ако не ми се получи много ще ми се смее :)
6
Аламинут
11.12.2013 | 10:16
Много добро предложение е това :) Не ми се отдава много месенето , но ще се пробвам :)
5
Анелия Петрова
11.12.2013 | 09:51
Отговор на коментар #3 от kalinka kalinkova:
Аз правя една почти същата , но ми се иска малко да разнообразя .
4
Анелия Петрова
11.12.2013 | 09:50
Ще се опитам да си омеся тази питка :)
3
kalinka kalinkova
11.12.2013 | 08:44
Ще се пробва и тази рецепта.
2
kalinka kalinkova
11.12.2013 | 08:44
Съблазнителна е много.
1
Margaritka
10.12.2013 | 15:00
Прекрасно изглежда! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусната спаначена пита!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...