Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична питка с праз и сирене

8
Празнична питка с праз и сирене
Източник: Iglika Krysteva
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Кулинар:
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    От всички продукти (без сиренето, праза и жълтъка) се замесва средно меко тесто, което се меси, докато престане да лепне. За да стане питката на "конци", тестото се удря 200 пъти върху набрашнена повърхност.

  • 2

    Оставя се да втаса около 40 минути.

  • 3

    За плънката: Лука се нарязва на дребно и се задушава в малко олио. Може да се добави и скилидка чесън и чубрица на вкус.

  • 4

    Втасалото тесто се намесва леко и се разточва върху намазнена повърхност (вече не се добавя брашно) на правоъгълна кора с дебелина около 2-3 сантиметра.

  • 5

    Поръсва се равномерно със задушения праз и натрошено сирене, като около 15 см в единия край на кората се оставят без плънка. Те се нарязват на ивици с остър нож.

  • 6

    Кората се навива на руло и се прехвърля в намазана с олио и поръсена с брашно тава.

  • 7

    Оставя се на топло да втаса още един час.

  • 8

    Преди изпичане внимателно се намазва с жълтък, към който са прибавени няколко капки лимонов сок и малко вода.

  • 9

    Пече се около 45 минути на 150-180 С.

  • 10

    Още топла, готовата питка се намазва с масло и се завива с кърпа.

продукти
2 с.л.олио
1 с.л.оцет
1 с.л.захар
1 ч.л.сол
400 гр.вода
1 бр.яйца
1 пак.мая
Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
elena atanasova
12.12.2013 | 10:00
Отговор на коментар #6 от pepi damjnova:
Аз също не съм опитвала питка с праз.
7
elena atanasova
12.12.2013 | 09:59
Може да опитам и аз.
6
pepi damjnova
12.12.2013 | 09:18
Отговор на коментар #2 от kalinka kalinkova:
С праз не съм опитвала.
5
pepi damjnova
12.12.2013 | 09:18
Интересна питка.
4
stefaniika koleva
11.12.2013 | 21:49
Изглежда вкусна.
3
stefaniika koleva
11.12.2013 | 21:49
Мисля да опитам.
2
kalinka kalinkova
11.12.2013 | 09:05
Аз избягвам праз, иначе не е лоша рецептата.
1
kalinka kalinkova
11.12.2013 | 09:05
Може би наистина ще е вкусна.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Достойнството на един човек не може да бъде отнето, то може да бъде само загубено." Антон Павлович Чехов
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...