Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична погача "Цвете"

9
Празнична погача "Цвете"
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Сезон:пролет
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 1 с. л. брашно,разбърква се и се оставя на топло да шупне.

  • 2

    Брашното се пресява със солта, прави се кладенче и в него се поставят яйцата, оцета, киселото мляко, мекото масло и шупналата мая. Замесва се меко и еластично тесто, като по време на месене,т естото се удря 100 пъти, за да стане питата пухкава и на конци.

  • 3

    Оставя се покрито с влажна кърпа на топло за 1 час да втаса, докато удвои обема си.

  • 4

    Втасалото тесто се разделя на две части. От едната част се разрязват две еднакви части.В зима се първата и се разточва на кора с диаметъра на тавата и се поставя на дъното й. От останалата част се правят топченца, които са за декорацията накрая.

  • 5

    Следва втората топка, от нея се шипва с ръка и се правят 13 еднакви топчета. Едното се поставя върху кората в тавата по средата. Другите шест топчета се поставят в кръг около него, като се оставя по малко разстояние. Всяко едно от останалите шест топчета се разтегля с ръце на кръгла кора колкото малка кафена чинийка, навива се на руло и се получава фитил.

  • 6

    На тези фитилчета в средата се оставя разстояние около сантиметър, което да ги свързва и отначалото и открая на това разстояние се разрязва по средата. Получават се от всяка страна по още два фитила, които се усукват и крайчетата им се защипват. Така оформени 6 бр фитилчета с тях се обикалят всяко едно от шесте топчета в тавата без средното.

  • 7

    Останалото тесто от първата разделена половина, която се остави за декорация също се разделя на малки топченца, с които се декорира питката в средата около средната топка и в края на всяка една от останалите шест.

  • 8

    Намазва се с разбит жълтък, смесен с 1 с. л. прясно мляко и се поръсва със сусам и мак. Оставя се на топло за още 40 мин да втаса отново и се пече на 160 С за 50 мин.

Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
gabriela gabrielova
25.04.2014 | 10:05
Поздравления, страхотна празнична погача!
8
vili deneva
24.04.2014 | 12:53
Прекрасна е.
7
kalinka kalinkova
24.04.2014 | 09:56
Добре се е получила, браво!
6
stefaniika koleva
23.04.2014 | 21:12
Отговор на коментар #1 от ива:
Съгласна съм, много й се отдава.
5
stefaniika koleva
23.04.2014 | 21:07
Много красива е станала.
4
elena atanasova
23.04.2014 | 09:26
Страхотна пита, поздравления!
3
Женя
22.04.2014 | 16:57
Отговор на коментар #1 от ива:
Така е,няма две мнения по въпроса.
2
Женя
22.04.2014 | 16:57
Браво,страхотна рецепта,ще я опитам!
1
ива
22.04.2014 | 16:56
Майсторка си, Сия!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Най-вкусните чушки бюрек!
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Леле, какво му мислим на това руло
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...