Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пралини - топящи се в устата бонбони

по статията работи: | 09 юли 2014 Прочитания: 5616
Рецепта, позната почти по целия свят
Пралини - топящи се в устата бонбони
Източник: Wikimedia Commons

Опитвали ли сте пралини? А знаете ли въобще що е то? Веднага ще ви кажем, ако не сте нясно.

 

Това са супер вкусни бонбони, направени от захарен сироп и ядки.

 

Спечелихме ли ви вече? Ако не сме все още, то ще го направим веднага, като ви кажем, че пралини днес са по-известни като шоколадови бонбони с пълнеж от ядки.

 

На много места по света познават пралините. Всъщност това е почти синоним на думата бонбон. Но по-коректно е да се възприема като вид бонбон.

 

Белгийските пралини, които често биват наричани "белгийски шоколад", са малко по-различни. В тях има тъмен шоколад и мек или течен пълнеж. Твърди отвън и меки и вкусни отвътре, така биват определяни обикновено белгийските пралини.

 

Някъде през 1911 година са приготвени първите подобни бонбони от белгийски шоколатиер. Пралините могат да имат различна форма, но основното винаги се запазва – твърдата обвивка и топящият се в устата пълнеж.

 

Обикновено можете да си ги закупите в луксозна кутия, подходяща като подарък за официален повод.

 

Френските пралини са уникално вкусна комбинация от бадеми и карамелизирана захар. Първите френски пралини са представлявали цели бадеми, обвити с глазура от карамелизирана захар.

 

Знаете ли как да си направите карамелен сос в домашни условия?

 

Американският вариант на пралините съдържа мляко или сметана и съответо стават по-меки като текстура. В тях се слагат определен сорт орехи, което ги прави различни и уникални за Америка.

 

Заселници от Франция пренесли със себе си рецептата за пралини на територията на щата Луизиана. Изобилието от захарна тръстика и американските орехови дървета (pecan trees) довело до промяната на рецептата.

 

Някъде през 19 век в Ню Орлиънс от местни сладкари се получила замяната на бадемите с американски орехи, била добавена сметана, за да се сгъсти сместа и се получило това, което днес в южните щати е известно като пралина.

 

И тъй като вече сме абсолютно сигурни, че ви се доядоха сериозно няколко от тези бонбони, ви предлагаме да си приготвите пралини у дома.

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!