Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Прасковената мелба на Огюст Ескофие

8
Прасковената мелба на Огюст Ескофие
Източник: Wikimedia Commons
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:френска кухня
Сезон:лято
Кулинар:
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    За тази рецепта най-добре използвайте добре узрели праскови.

  • 2

    Сложете тенджера с вода на котлона, да заври. Напълнете купа с лед.

  • 3

    Сложете една праскова във врящата вода за 15-20 секунди. Извадете я от водата и веднага я поставете в леда за няколко секунди, да се охлади.

  • 4

    Извадете я от леда и я поставете върху чиния. Повторете процедурата с останалите праскови.

  • 5

    Когато сте готови, обелете плодовете. Ако са добре узрели, ще стане бързо и лесно. След това ги разполовете и махнете костилките.

  • 6

    По желание, може да потопите обелените праскови в смес от студена вода и прясно изстискан лимонов сок, да ги оставите за 10 минути. След това се отцеждат и леко се забърсват с кърпа. Тази стъпка ще ги запази свежи по-дълго.

  • 7

    Поръсете подредените в чиния (на един пласт) праскови със захар. Мушнете ги в хладилника за 1 час.

  • 8

    През това време, направете сиропа от малини. Малините се пасират в блендер, след това се минават през сито, като с помощта на лъжица се изцежда максимално количество сок. Остатъците се изхвърлят и се запазва само сока.

  • 9

    Пудрата захар се пресява внимателно в сока от малини. Захарта трябва да се стопи напълно, така че разбърквайте сместа енергично за няколко минути. Когато сте готови, охладете сиропа за един час.

  • 10

    Подгответе шест купички за сладолед. Във всяка поставете по три топки ванилов сладолед. Отгоре поставете по две половини от прасковите, слепени като цяла. Разпределете малиновия сироп за 6 порции и поръсете всякапрас.

  • 11

    По желание, мелбите могат да се гарнират с тънки парченца сурови бадеми. Консумира се незабавно.

  • 12

    Ако имате повече време и желание, пригответе сами ваниловия сладолед.

  • 13

    Научете още за мелбата и нейната муза, вдъхновила Ескофие.

продукти
Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
Radina
04.07.2013 | 16:53
Много добре изглежда тази мелбичка :)
7
тихомира илиева
19.06.2013 | 09:56
Отговор на коментар #3 от pepi damjnova:
И аз много обичам.
6
тихомира илиева
19.06.2013 | 09:55
С удоволствие ще се хапна.
5
kalinka kalinkova
18.06.2013 | 22:04
Добре е направена.
4
pepi damjnova
18.06.2013 | 09:20
Отговор на коментар #2 от zvetanka ivanova:
Наистина страхотно изглежда.
3
pepi damjnova
18.06.2013 | 09:20
Много обичам мелба.
2
zvetanka ivanova
17.06.2013 | 23:18
Чудесно изглежда мелбата.
1
elena atanasova
17.06.2013 | 23:14
На мен ми хареса предложението.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Понякога това,което за останалият свят е грешка,за теб може да е единственият момент,в който си живял истински!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Най-вкусната спаначена пита!
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...