Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Приготвяне на японската храна

по статията работи: | 20 октомври 2012 Прочитания: 11880
Изборът на ножове и съдове е много важен
Приготвяне на японската храна
Източник: Photl
Японската кухня не е само суши. Традиционното меню включва още набемоно (яхния), уанги (печена змиорка), темпура, якитори (печено пиле), окономияки и много други.

Практически всеки регион или по-голям град в Япония (Осака, Токио, Хирошима, Каназава) си има своите 'местни' рецепти и средства за обработка на продуктите. Съдовете и приборите за приготвянето на храната са многобройни и ще ни бъдe трудно да се спрем на всички тях, но ще ви запознаем с най-разпространените.

Приготвянето на японската храна не изисква много познания, но изборът на посуда е много важен. Подготовката на продуктите също е от изключително значение. Затова и средствата за обработката са толкова многообразни и различни. Ето и някои от тях:
 
Ножове
 
Деба бочо
 
Прeдставляват ножове за рязане на месо, риба и пиле. Различни по размер като дължината им достига до 30 см. За първи път се появяват в Сакай през периода Едо
 
 
Накири бочо

 

Накири бочо и усуба бочо са ножове за зеленчуци. Накири са за домашна употреба и имат черно острие, докато усуба са професионални ножове. Формата на накири е различна във всеки район на Япония. Докато в Токия тя е правоъгълна, в Осака тя е със заоблен връх.

 

Тако хики

 

Тако хики, янаги ба и фугу хики са дълги и тънки ножове, принадлежащи към групата на сашими бочо ножове за приготвяне на сашими.

 

Унагисаги хочо
 
 
Това е специален нож за филетиране на змиорки. Тънкият остър връх на ножа се забива близо до главата на змиорката и тя се разрязва на две по дължина. Съществуват различни форми, според района, в който се използват: Нагоя, Осака и Киото.
 
Удон кири
 
Удон кири, соба кири, менкири бочо. Използват се за приготвяне на соба или удон спагети. Ножът е прав и тежък.
 
Ороши кочо
 
Ороши кочо и ханчо хочо са изключитлено дълги ножове за филетиране на риба тон и други едри риби. Ороши хочо е с острие с дължина 150 см и дръжка 30 см.С него може да се филетира рибата с едно разрязване, чъпреки че обикновено са нужни двама или трима човека, за да се справят с ножа. Острието на ханчо хочо е около 100 см и е известен с името магуро кири.
 
Тенджери, тигани и купи
 
Абура кири е плитка табла, върху която се поставя храната след пържене. Използва се отцеждане на мазнината от храната.
 
Агемоно набе представлява тиган за пържене и е подобен на китайския уок. Произвежда се с дебели стени, за да се запази температурата на олиото при поставянето на продуктите в него, като не позволява те да се разкашкат или да останат сурови.
 
Донабе се прави от глина и се използва за приготвяне на ястия като яхнии и супи направо на масата. Донабе е глазирано отвътре и поресто отвън. Може да се слага направо върху огън, ако се спазват три условия: външната част трябва да е абсолютно суха; съдът трябва да подгрят предварително и да не се поставя върху огъня празен. Ако се спазват тези условия, донабе ще се запази десетки, а някои - стотици години. Когато се купи ново донабе, то трябва да се постави пълно с вода върху огън за няколко часа и да се подсуши преди готвене. Ястията в този съд се поднасят само на много специални гости.
 
Макиякинабе е четвъртит тиган, използван за приготвяне на правоъгълни палачинки от които се правят специални ролца, навити така, че да са с цилиндрична форма или с форма на удължен куб. Размерите са на тигана са 15x25 см
 
Мушики и сейро са типични японски съдове за готвене на пара. Те се правят от бамбук. Мушики прилича на чонрон, използван в Китайската кулинария, но е по-широк. Може да се наредят наколко съда един върху друг, което позволява едновременното приготвяне на няколко ястия. Сейро има същото предназначение и функции, но има правоъгълна форма. В днешни дни се изработват от алуминий.
 
 
Отоши бута е дървен капак и се използва, за да се осигури равномерно разпределение на топлината при готвене и да се намали завирането на продуктите. Това позволява на продуктите да запазят максимално вкусовите и хранителните си качества.
 
Сурибачи и сурикоги са традиционни хаван и чукало, използвани за направата на пасти и за фино смилане на семена. Хаванът е оребрен отвътре за по-ефективна работа, а чукалото - дървено, за да се запази здравината на хавана.
 
Усу и кине са с подобно предназначение на сурибачи и сурикоги, но се различават по форма.
 
 
Такоякикадо е познат още като такояки. Представлява форма със сферични вдлъбнатини и се използва за приготвяне на такояки традиционно ястие от октопод.
 
 
Други прибори
 
 
Ами шакуши е подобен на черпак. Главата му представлява фино сито. Използва се за отстраняване на малки парченца храна или пяна по време на готвене.
 
 
Куши са бамбукови или стоманени шишове с дължина от 20 до 35 сантиметра. Бамбуковите куши се използват еднократно и обикновено ястието се набожда на тях преди сервирането му.
 
Орошигане е общото наименование на различните видове рендета, използвани при приготвянето на храна. Отличават се от европейските аналози с това, че настъргват продуктите много фино.
 
Ошизушихако е кутия за приготвяне на ошизуши (пресовано суши, приготвяно в Осака). Прави се от дърво и има правоъгълна или цилиндрична форма.
 
Сайбаши са вариант на хаши (пръчици за ядене), но се използват само при приготвяне на храна. В горния си край са свързани с връв. Главното им предназначение е да се поставят и изваждат продукти от нагорещена мазнина.
 
Сушимаки сударе се изработва от тънки бамбукови ленти или летвички, които се съединяват с памучна връв, така че да се получи рогозка с размерите на лист хартия. Използва се са приготвяне на ролца суши, оформяне на ястия, както и за изцеждане на задушени на пара зеленчуци (спанак, зеле, други). Познат е и под името макису.
 
Урокотори е уред за премахване люспите на рибата
 
Учиуа е ветрило, което се използва за по-бързото изсушаване на ориза при смесването му с оцет.
 
Цукемоноки е преса за консервиране на зеленчуци, риба и други продукти.
 
Шамоджи представлява плоска лъжица, която се използва при разбъркване и за сервиране на ориз. Изработва се от бамбук, а в днешни дни от пластмаса.
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!