Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пролет в чинията: Всичко за пресния чесън

по статията работи: | 14 март 2014 Прочитания: 2392 1
И защо сега е моментът да го консумирате
Пролет в чинията: Всичко за пресния чесън
Източник: http://insidestorey.blogspot.com

Един от най-сигурните белези, че пролетта е дошла, е наличието на ароматен, пресен и свежо зелен чесън.

Набран малко преди главата да е напълно узряла, пресният чесън е ядивен отдолу догоре, така да се каже.

За съжаление, сезонът му е прекалено кратък, така че трябва да се възползваме от него максимално много.

Зеленият чесън си е чесън и съдържа всички полезни съставки на стария. Да припомним, че чесънът е вероятно най-известния имуностимулант.

Най-полезният компонент, който се съдържа в него – алицин – е известен с мощното си антибактериално действие. Просто така ви казваме, че за първи път алицинът е изолиран в лабораторни условия през 1944 година от американски химици.

Когато е в съвсем пресен вариант, натуралният антибиотик е сякаш по-ароматен и по-вкусен. Задължително трябва да го приемате, ако сте анемични и с ниски нива на желязо в организма.

Сигурно ви е известно, че витамин С помага за метаболизма на желязото, чесънът пък съдържа протеина феропортин, който "придвижва" желязото в вътрешната към външната част на клетката.

Поради високото съдържание на полисулфиди, чесънът предпазва и сърцето. Ароматната зеления е с богато количество манган, който се свързва с добрия холестерол (HDL).

Когато нивата на манган са високи, нивата на HDL също са отлични, както и обратното.

Включването на пресен чесън в пролетното меню е изключително лесно. Добавяйте го към салати, пици, сандвичи, поръсвайте супи, сотирайте го леко и го включвайте в сосове, напълнете цялото пиле с него.

Най-лесно е да се възползвате от него, като просто изхрупате 1-2 стръка заедно с храната.

Рейтинг: 4 / 5 , 314 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Ralica Hristova
14.03.2014 | 16:38
страшно много го обичам :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пилешко, глазирано с балсамов оцет
    15 мин.
  • Картофена салата с бекон
    20 мин.
  • Руски чаени сладки
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Рецепти
Най-нови
Най-търсени
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Леле, какво му мислим на това руло
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...