Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Прошуто - грижливо приготвена италианска шунка

по статията работи: | Прочитания: 6952 7
Емблематична за кухнята на Италия
Прошуто - грижливо приготвена италианска шунка
Източник: Thinkstock/ Guliver

Прошуто е италианска шунка или шунка Парма. Специфичното е, че е суха и неварена. Италианците я наричат прошуто крудо.

 

В родните пицарии често се предлага пица с това име. Е, ако все още не сте я опитали, знайте, че в нея има точно такава шунка. Обикновено е нарязана много тънко, което определено прави удоволствието от консумацията й още по-голямо.

 

Доста често прошуто се свързва с Фриули и Емилия, райони в Италия. Най-известната и скъпа шунка може да се намери в централната и северната части на Италия – в градовете Парма и Сан Даниеле.

 

Думата "прошуто" има латински произход. Прошуто се приготвя по следния начин: месото се изчиства, осолява и се оставя за 2 месеца. Междувременно шунката се изстисква внимателно, за да не се счупи костта.

 

Това се прави с цел да се премахне всичкото количество останала кръв в месото. След което се премива няколко пъти, така излишната сол се отстранява. И месото е готово са изсушаване.

 

Слага се на тъмно и проветриво място. Околната среда е най-важният фактор, от който зависи качеството и вкуса на прошутото. Студеният въздух се счита за най-благоприятен.

 

И така се оставя месото да изсъхне. Времето, за което прошутото ще е готово, е относително, защото всеки регион има различен климат.

 

Когато прочутата италианска шунка е напълно изсушена, се оставя окачена във въздуха на стайна температува или в контролирана среда.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Violeta
12.07.2013 | 18:00
Отговор на коментар #4 от Касиопея Харалампиева:
Наистина е с уникален вкус!
6
Violeta
12.07.2013 | 18:00
Страхотно е!
5
Vqra Petrova
12.07.2013 | 14:21
много харесвам прошуто,как го правят не знам но е невероятно вкусно!
4
не знам как я приготвят но има уникален вкус
3
Sashka Marinova
12.07.2013 | 14:08
обожавам я тази шунка
2
ана
12.07.2013 | 14:01
И аз много обичам!
1
Аламинут
12.07.2013 | 09:29
Обожавам го , но е доста скъпо .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...