Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пряники, или любимите сладки на Русия

по статията работи: | 02 януари 2018 Прочитания: 4363
Една вековна рецепта, запазена марка на гр. Тулса
Пряники, или любимите сладки на Русия
Източник: Thinkstock/Guliver

Пряники са традиционни руски сладки, меденки или бисквитки, наречете ги както искате.

 

Малките вкусотийки са незаменими всеки път, когато се сервира чай, а всички знаем, че в Русия чаят е на почит през цялата година, но особено по Коледа.

 

Можете да ги срещенете в традиционния им вид със захарна глазура или малко по-различни с щампи на горната част.

 

Днес има най-различни видове пряники – различни декорации и пълнежи.

 

Град Тула, който се намира на половин час път от Русия, се е превърнал в столица на пряникините. В града и до днес има музей в чест на традиционната рецепта, абсолютна запазена марка на града.

 

Някъде през 9 век руските медени сладки са направени за първи път. Съдържали са ръжено брашно, мед, сок от горски плодове.

 

С течение на времето тези съставки биват обогатени с някои подправки, характерни за Близкия Изток и Индия. Сред тях са карамфил, джинджифил, черен пипер, индийско орехче, звезден анасон и други.

 

Тези сладки са се превърнали във времето в десерт, приготвян за различни празници и чествания – кръщенета, рождени дни, сватби, както и за някои тъжни поводи.

 

Както може би и сами предположихте, тази рецепта във времето е придобила различни измерения – вкусове, форми, рецепти, стилове...

 

Най-често биват възприемани като бисквити, направени на преса по калъп или валцовани на машина. Намазват се с белтък, розова или кафява шоколадова глазура. Може да се декорират и с плодове.

 

Предлагаме ви да опитате любимите сладки на Русия – пряники.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 213 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Тайландска супа "Том Ка Гай"
    20 мин.
  • Комбас
    20 мин.
  • Свински врат на скара
    20 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
15-ти септември.Иванчо тръгва на училище за първи път. Бабата: –Не обиждай момичетата и не ги дърпай за...