Една от най-традиционните рецепти в руското сладкарство е тази за пряники. Емблематичната рецепта представлява ароматни меденки в основата си.
Оттам-натам могат да се добавят и различни овкусители и ароматизатори, като ванилия, канела, лимонова есенция или цитрусови корички, мента и др.
Всякак са хубави, тъй като имат много отчетлив вкус на различните подправки, комбинирани в състава.
У нас вече има доста магазини, предлагащи руски специалитети, а руската кулинарна история опрелено си заслужава вниманието.
Меденките се сервират с любимия на руснаците чай. Разбира се, нием можем да си ги хапнем с кафето, а за децата да добавим чаша топло мляко. Рецептата е коледна, но не пречи да си я приготвим и през останалото време на зимните месеци.
Днес особено популярни са два варианта на рецептата – с ментова глазура и с пълнеж от сладко.
Още през 9 век се започва с приготвянето на меденките, като в началото рецептата е носела името – меден хляб. Докато не се стигнало до внасянето на различни екзотични подправки на руския пазар и включването има към съставките – индийско орехче, канела, кардамон, анасон, джинджифил и др. И така рецептата станала "пряный" (пикантна, ароматна от руски език).
Класическата рецепта за пряники е с глазура, която ги пази от изсъхване.
Ето как точно да си приготвите вкусните руски пряники у дома.
Необходими продукти:
3 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка индийско орехче
½ чаена лъжичка кардамон, смлян
½ чаена лъжичка канела на прах
1 щипка сол
2 големи жълтъка
1 чаена лъжичка ванилия
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша мед
½ чаена чаша пудра захар
Начин на риготвяне:
Смесете в купа брашното, содата, канелата, кардамона, индийското орехче и солта. Разбъркайте.
В друга купа разбийте жълтъците и бялата захар, докато станат пухкави.
Загрейте меда на котлона, докато се стопи. Охладете и смесете с ванилията. Добавете при жълтъците и разбъркайте.
Смесете със сухите съставки и направете тесто. Сложете го в купа и го покрийте. Сложете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната на 175 С.
Сложете хартия за печене, голяма колкото тава за печене, на плота. С лъжица оформете сладките, като ги слагате на 2.5 см отстояние. Можете да използвате и някаква формичка, за да изрежете меденките.
Намажете пряниките отгоре с меда.
Печете за 10-20 минути до златисто. Извадете на решетка да се охладят.
След това намажете с глазурата.
За глазурата:
В малка купичка смесете пудрата захар и вода (1-2 с.л.), разбъркайте добре. Намажете пряниките със захарната глазура.