Приготвям тестото, като първо разбърквам киселото мляко и содата в тавичка и оставям леко да шупне. В отделна купа разбърквам яйцата, една ванилия и половината от захарта, докато се получи пухкава смес.
Прибавям я към киселото мляко и започвам да прибавям чаша по чаша от пресятото брашно. Добавяме и една чаена чаша мазнина ( може да бъде всякаква по желание) - аз използвах 1/2 ч.ч. олио + 1/2 ч.ч. мас. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса няколко часа.
След като тестото бухне, откъсвеме малки топчета и разточваме на правоъгълници (горе долу) и пълним с пълнеж по желание.
Предложение за пълнеж: локум, мармалад с орехи
Нареждаме в тава, покрита с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180 градуса, докато краищата им започнат да почервеняват. Изваждаме ги и още топли ги овалваме в останалата пудра захар и ванилия.
Подробна рецепта и стъпка по стъпка в снимки можете да видите тук.