Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пшеничен зародиш

по статията работи: | Прочитания: 5496 2
Дали са полезни поникналите зрънца пшеница за здравето ни?
Пшеничен зародиш
Източник: Thinkstock/ Guliver

Многократно е ставало дума за пшеницата по различни поводи.

 

Днес отново ще я споменем, но този път фокусът ще е върху нейните зародиши. И по-скоро ползите за здравето, които се крият в тях.

 

Оказва се, че пшеничният зародиш е частта най-богата на витамини и минерали. Може би някой от вас ще възроптае срещу храненето с различни покълнали семена, но само след малко ще се уверите, че има зашо да го правим.

 

Всъщност този зародиш подхранва новият пшеничен клас, който ще поникне. Това е причината в него да са концентрирани толкова полезни вещества.

 

Но какво става, когато пшеницата бива рафинирана? Ами всички тези привилегии, на които бихме могли да се радваме, се отстраняват в самия процес на обработка, чрез който се прави пшеничното брашно. Ако се питате защо е необходимо да се отстраняват, ами защото полезните масла могат бързо да се развалят по време на производствения процес.

 

Затова се махат и така се осигуряват продукти с по-дълъг срок на годност. Щом работата на зародиша е да захранва самото растение и новите класове, то следователно покълналото зрънце е наситено с полезни вещества.

 

Например в една лъжица суров пшеничен зародиш има 1.5 грама ненаситени мазнини, 4 грама протеин, 2 грама фибри – контролиращи правилните нива на кръвна захар и холестерол, 9 грама въглехидрати, 2 грама захари, 60 калории и никакъв холестерол.

 

Пшеничният зародиш е богат и на витамини от група В, за които знаем, че са важни за мозъчната дейност и тази на сърдечно-съдовата система.

 

Зародишите на пшеницата за добър източник на омега-3, които също играят важна роля за регулирането на холестерола, намаляват риска от възпаления, помагат на нервната система. Идва ред и на минералите – желязо, магнезий, селен, цинк, калций. Всички те "задвижват" химичните реакции в организма, което ни държи здрави и в добра форма.

 

Специално внимание обръщаме на витамин Е – с мощното му антиоксидантно действие. Той е основният отговорник за борбата със свободните радикали, които разрушават и увреждат мозъчните клетки, стените на кръвоносните съдове и молекулите на холестерола.

 

Можете да се възползвате от полезностите на пшеничните зародиши, като си ги отгледате у дома. Това става по същия начин, както всеки друг зародиш. Семена от пшеница за покълване (негрухана) се слагат в буркан и се увиват във влажна марля или тензух. Средата трябва да е влажна, за да поникнат. А кога са готови, сами ще видите, когато се покажат младите кълнове.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Обичам да ги включвам в менюто си:)
1
Emnuella
05.12.2013 | 15:36
Чувала съм,че са много полезни тези кълнове.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...