Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пържените филийки - закуска от древността

по статията работи: | 13 август 2013 Прочитания: 5599 1
Запознайте се с апетитната история на любимата закуска
Пържените филийки - закуска от древността
Източник: Thinkstock / Guliver

Любимите пържени филийки, по-известни като "френч тоуст", не идват от Франция. Всъщност популярната закуска датира много преди Франция да добие днешните си контури и привички в кухнята.

 

Фактът, че някой някога се е сетил да потопи стария хляб в смес от яйца и мляко, е съвсем логичен. Още повече, хлябът е бил (и все още е) основна храна за много култури, а пилеенето на храна е било цял грях.

 

Най-ранното споменаване на пържените филии ни отвежда до най-старата колекция с рецепти, оцеляла на европейска територия.


Става въпрос именно за латинската книга с автор Марк Гавий Апиций, който бил известен с любовта си към завъртените ястия, които днес наричаме "гурме".

 

Рецептата на латински разказва за потапянето на хляба само в мляко, не в яйца, и не носи конкретно наименование.

 

Изглежда, че вариантът на най-близката до днешната рецепта, е немски и е от 14 век. Или "Arme Ritter", в буквален превод "бедни рицари", както до ден днешен наричат пържените филии в Швеция, Норвегия и Финландия.

 

През 15 век пък откриваме няколко английски рецепти за "pain perdu", или "стар хляб", които много се доближават до идеята за френч тоуст.

 

Подобно ястие, познато като suppe dorate, било популярно в Средновековна Англия, въпреки че англичаните вероятно са знаели рецептата от норманите (народ, близък до викингите). Рецептата на последните пък носела името tostees dorees.


Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Според други източници, на които не се знае до каква степен може да се разчита, френч тоустът идва от САЩ. Според тази "легенда", през 1724 година готвач на име Джоузеф Френч изобретил рецептата.


Само че не бил особено грамотен и пропуснал апострофа, който отбелязва притежания в английския език. Така, вместо French's toast, се получило Frenchs toast. Последната буква по-късно отпаднала, за благозвучие.

 

Любопитно е, че, преди да бъдат титулувани като "френски", пържените филийки се наричали немски и испански тоуст.

 

Защо днес това наименование е така популярно? Поради същата причина, поради която американците наричат пържените картофи "френч фрайс" - популялизирани са в Щатите от френски имигранти.

 

Колкото до това, че закуската се е приготвяла само със стар хляб – не е съвсем вярно. Могат да се открият рецепти, предназначени за аристократите, в които се използвал специален обогатен хляб.

 

Как се наричат пържените филийки в други части от света?

 

Великобритания: Eggy Bread (яйчен хляб), Gypsy toast (цигански тоуст)

 

Португалия и Бразилия: Rabanada, сервира се като коледен десерт

 

Испания: Torrijas, предлагани като великденски десерт

 

Шри Ланка: Bombay Toast

 

Италия: Mozzarella in Carrozza


Предлагаме ви и две много вкусни рецепти за т.нар. "френч тоуст":


Френч тоуст на фурна


Френч тоуст с ябълка и канела

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Надя
13.08.2013 | 17:52
Страхотни са!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!