Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Радослава Янева, без захарно покритие!

по статията работи: | 31 май 2013 Прочитания: 3259 2
Запознайте се с младата майка с много таланти
Радослава Янева, без захарно покритие!
Източник: Личен архив

Радослава Янева е от хората, които могат да те спечелят само с няколко редове, пропити с чувство за хумор и симпатична самоирония.

 

Ако към тях бъде сервирано и парче от някой от невероятните й десерти, гарантирано е - ще се влюбите!

 

Младата майка на двама пакостници, единият от които ученик, а другият - още мъник, знае как да борави не само с думите и е цяло вдъхновение за всички любители кулинари и сладкари.

 

Сладкарският ѝ талант пък е успореден на математическото ѝ образование.

 

Майка ѝ е преподавател по висша математика, а самата Радослава е завършила приложна математика в Софийския университет.

 

Колко помагат точните изчисления в кухнята и предават ли се генетично кулинарните умения, научете от нея самата.

 

Освен математиката, кулинарията също ли е в кръвта ти?

 

Може да се каже, че е така, жените от семейството ми са добри готвачки. Едната ми баба е майсторка на всичко, което се прави от тесто. Някога обичах да седя в кухнята край нафтовата печка и да ѝ "помагам". Даваше ми парче тесто, което в ръцете ми се превръщаше в сива, мърлява баничка, която с гордост изпичах и после я предлагах на всички в къщата като невероятен деликатес.

 

11932Ах, тези  бадемови сладки! Източник: Радослава Янева 

 

Помага ли аналитичното мислене в кухнята, или по-скоро въображението?

 

Аналитичното мислене помага, когато целта ти не е просто да сготвиш вкусно, а и храната да бъде подходяща и полезна за хората, на които я поднасяш. Но това не се научава от готварските книги. Помага и когато искаш да си оптимизираш времето, така че да не седиш в кухнята часове наред. Въображението винаги е от полза, но ако се разчита само на него, може да се получат уродливи манджички, от които никой няма да опита втора лъжица.


Най-сложната рецепта, която си превръщала в реалност?

 

Май не съм готвила нищо сложно. Обичам ястия, които или се готвят бързо, или бавно, но не искат непрестанно следене, разбъркване и контролиране на температурата. Най-мъчно ми беше да си завъдя квас, имах 2 или 3 неуспешни опита, докато най-накрая успях да си захвана.

 

 На това казваме истинско хлебче! Източник: Радослава Янева

 

И сега, водена от принципа "ако имаш две чаши квас, дай едната на ближния си", го разпространявам като спам сред ближните си, зарибявам ги да си правят сами квасен хляб. Това е и моят протест срещу безобразното нещо, което се продава по магазините и на него пише "хляб".

 

Как реши да създадеш кулинарен блог?

 

Старите кулинарни книги имаха раздел "бележки на домакинята" - бели страници, на които да се дописват рецепти с химикалка. Моят блог е нещо като "виртуални бележки на домкинята", но предимството е, че не ги диктуваш по телефона на приятелските си, а им даваш URL-а. И не прелистваш, плюнчейки показалец, а сортираш само с едно кликване. Също така няма опасност да накапеш монитора с тесто. Приятно ми е, когато хората го четат и харесват.

 

11928

Торта по случай именния ден на малката Мария. Източник: Радослава Янева 

 

Десерти ли предпочиташ да приготвяш, или солени изкушения?

 

Предпочитам сладкиши и подозирам, че това е така, за да обслужвам собствената си жажда за захар. Солени изкушения не приготвям. Обичайната храна на семейството ми е простичка, максимално здравословна според разбиранията ми за здравословно, а тортите и сладкишите са за глезотия и не е нужно да бъдат полезни. Именно на тях наблягам в блога, останалите ми ястия не са любопитни. Пържола + салата всеки може да си сготви сам, също тиквички с ориз или супа.

 

Трудно ли се изхранват трима гладници от мъжки пол?

 

Лесно, стига да ги свикнеш на глад и бой. Шега, само на глад. Лесно е, когато ги научиш, че фасоните на масата не минават и каквото се сервира, това се яде, човек трябва да е благодарен за храната си. Иначе няма бисквитка.

 

11909

Когато няма бисквитка, има здравословно пълнозърнесто хлебче! Източник: Радослава Янева

 

За коя манджа си отнесла най-сериозен психически тормоз от страна на хлапетата? Така де, на кое ястие най-много се радват те?

 

За пица и мъфини мрънкат най-много. Пица правя всяка седмица, като експериментирам със състава на тестото и плънката, а по реакциите на опитните зайци мога да отсъдя, че в една пица можеш да набуташ всичко, което иначе ще остане отделено в края на чинията. Например елда, лук и чушки. В мъфините също могат да се скрият разни "отровни" неща като банан и пълнозърнесто брашно.

 

11908

Тестването на крема е с чисто научна цел, уверява ни малката й племенница. Източник: Радослава Янева

 

По ето този пост в блога ти става ясно, че в дома на сем. Яневи никога не е скучно. Помагат ли малчуганите в кухнята?

 

Искат да помагат, само когато са способни повече да пречат. Колкото повече растат, толкова повече се появяват в кухнята, само когато са гладни. Малкият пристига винаги, щом чуе миксера, трябва да му се признае, че няма равен в разбиването на белтъци, винаги му стават на сняг.

 

Източник: Радослава Янева

 

Кое е най-забавното нещо, което ти се е случвало, докато твориш кулинарно?

 

Най-забавно е като се залавям с нещо, което само съм чувала как се прави, но не ми е много ясно какво точно ще се получи накрая. Примерно горчица и кисело мляко.

 

Винаги е забавно, когато си имам компания докато готвя.

 

Вдъхновенията дебнат отвсякъде... :) Източник: Радослава Янева

 

Случвало ли ти се е да готвиш на необичайни места? Като например в багажника на колата по време на пикник? :)

 

Върху багажника на колата ми се е случвало единствено да нарежа сланина и да извадя маслини. Върху вестник разбира се ;) Странно е, когато готвя в чужда кухня. За една годишнина от сватбата бяхме на гости на нашия кум и направих торта в гевгир, увит с фолио.

 

Или на една почивка в планината: нямаше нито едно работещо заведение и с помощта на котлонче (умният турист винаги си носи котлонче!) и термокана, си готвехме разни неща, като например палачинки със сладко от боровинки.

 

Сладкото от боровинки също беше сварено на великото котлонче предния ден, а боровинките - собственоръчно набрани.

 

Любима национална кухня или предпочиташ еклектичните комбинации от цял свят?

 

Предпочитам българската кухня, като наблягам и на сезонността на зеленчуците. Ето, сега е време да се яде миш-маш и тиквички с ориз. Зимата - бобец. Понякога правя суши, но то е най-вече, за да се изфукам пред роднините си, не че толкова ми харесва.

 

 Опитайте страхотната сметаново-ананасова торта на Радослава, приготвена с домашни пандишпанови блатове, а открийте още много други сладки изненади - в блога й!

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Много забавна статия.
1
Vanessa Apostolova
31.05.2013 | 16:45
какво съвпадение, точно снощи си сложих квас да приготвя, дано да се получи от първия път!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...